Luxemburg verbiedt grote hondenshow

Hondenshow Amsterdam

In Luxemburg heeft het ministerie van Landbouw de hondenshow van de FCL (Federation Luxembourgouise) verboden.  Het evenement dat in september zou plaatsvinden kan het welzijn van de showhonden onvoldoende waarborgen, zo is te lezen op de website van het ministerie.

Hondenshows zijn slecht voor het welzijn van rashonden

Honden op hondenshows kunnen amper gewoon hondengedrag vertonen. Een hondenshow heeft ernstige implicaties voor hondenwelzijn:

  • Het transport over grote afstanden
  • De opsluiting in een kooitje
  • Het eindeloos borstelen
  • Het lopen van de hondenshow zelf
  • Harde geluiden
  • Veel vreemde honden
  • Gedwongen aanrakingen
  • Het onnatuurlijk lopen aan een strakke lijn

Als deze factoren veroorzaken veel stress bij de honden. Die stress is duidelijk terug te zien in het afwijkende gedrag van de honden bij de shows.

Hondenshows zijn slecht voor de gezondheid van rashonden

Hondenshows dragen bij aan het vergroten van inteelt binnen een ras. Met een winnende reu wordt veel gefokt. Dat zorgt voor veel nakomelingen en een afname van de genetische variatie. Om te voldoen aan de strenge rasstandaarden worden ook dieren gekruist die (direct) familie van elkaar zijn. Bovendien sluit de rasstandaard honden uit met een afwijkende vachtkleur, haarsoort of lichaamsbouw, waardoor er nog minder honden overblijven voor de genetische diversiteit.

Veel rashonden hebben daarbij last van schadelijke raskenmerken. Mopshonden en Franse Bulldogs hebben het benauwd door de te korte snuit. Duitse Herders kunnen amper nog lopen door de in de rasstandaard voorgeschreven aflopende achterhand. Sommige rassen zijn veel te dik, of zo langbehaard  dat het haar continu in de weg hangt.

World Dog Show in de RAI

In Amsterdam in de RAI vindt in augustus de World Dog Show plaats.  Meer dan twintigduizend honden komen van over de hele wereld naar de RAI. In navolging van Luxemburg wil Dier&Recht ook een verbod op hondenshows in Nederland, te beginnen met Amsterdam. GroenLinks steunt ons voorstel en stelde al eerder vragen aan de gemeenteraad.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.