Gestolen Argentijnse paarden eindigen in Nederlandse snacks

Paardenleed

Onze Zwitserse partnerorganisatie Animal Welfare Foundation deed onlangs een lugubere ontdekking. Ze trof op het terrein van een veroordeelde Argentijnse paardendief meer dan 400 verwaarloosde en 25 gestorven paarden aan. Deze dieren waren bestemd om verwerkt te worden in snacks voor de Nederlandse markt.

Ernstige verwaarlozing

De ruim 400 aangetroffen verwaarloosde paarden zijn in beslag genomen door de Argentijnse politie. Lokale dierenwelzijnsorganisaties hielpen met het redden van zo veel mogelijk creperende dieren door voedsel en water te brengen. Helaas kwam de hulp voor 25 paarden te laat. De overlevenden worden nu door de autoriteiten achter gesloten deuren gehouden. Veel paardeneigenaren willen checken of er dieren bij zitten die van hen gestolen zijn, maar mogen er vooralsnog niet bij.

Respectful Life

De eigenaar van de ranch is al veroordeeld voor handel in gestolen paarden, en zit met een elektronische enkelband zijn huisarrest uit. Maar zijn familieleden zetten de illegale handel gewoon voort. Doordat er amper controle plaatsvindt op de slachterijen, worden de regels voor dierenwelzijn structureel overtreden. Ondanks dat de slachthuizen EU-gecertificeerd zijn en zijn aangesloten bij Respectful Life, een internationaal project voor de verbetering van paardenwelzijn.

Paardensnacks

Nederland is de grootste Europese importeur van paardenvlees uit Argentinië en Uruguay. Dit vlees is meestal afkomstig van paarden die extreem hebben geleden. Het komt vooral terecht in snacks en is te koop bij onder meer Jumbo, Makro en Sligro. Help jij mee dit paardenleed te stoppen?

Stuur dan ook een e-mail!

Bekijk de video

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.