Actievoeren helpt!

Schurftkop

In het jaarplan van 2019 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan veel onderwerpen waar Dier&Recht in 2017 en 2018 aandacht aan heeft besteed. Dit toont aan dat het werkt om ophef te veroorzaken en zo aandacht te vragen voor welzijnsproblemen in de vee-industrie!

Wie onze organisatie al wat langer volgt, weet dat we ons vaak richten op misstanden in de veehouderij die in feite wettelijk verboden zijn. Er staan veel regels in de Europese en Nederlandse wet die dieren zouden moeten beschermen. Helaas mankeert het vaak aan handhaving of zijn de wetten onduidelijk opgeschreven. Met behulp van brandbrieven, petities en lobbyen, richten wij ons vaak op de overheid en de NVWA om het leven van de dieren beter te maken.

Natuurlijk kun je niet heel snel alle misstanden uit de wereld helpen, maar soms word je wel beloond met positieve resultaten!

Kalversterfte

Toen we in 2017 openbaar maakten dat één op de zeven kalfjes sterft voor de productie van melk, was Nederland te klein. De media buitelden over elkaar heen en de politiek sprak er schande van dat zoveel kalveren op jonge leeftijd creperen. Meer dan veertigduizend mensen tekenden onze petitie. De politieke discussies die daarop volgden, hebben duidelijk effect gehad: voor de NVWA is in 2019 een melkveebedrijf met hoge kalversterftecijfers aanleiding om extra te gaan controleren op dierenwelzijn! Ook voor de hoge sterfte in de geitenhouderij is extra tijd en aandacht vrijgemaakt in 2019, waarschijnlijk naar aanleiding van de schokkende beelden van zieke en dode bokjes die Eyes on Animals publiceerde.

Welzijn van kalveren

Uit de jaarplanning van de NVWA blijkt ook dat het welzijn van kalveren op de bedrijven een specifiek aandachtspunt is. De NVWA gaat zich er in eerste instantie voor inzetten om goede informatie boven tafel te krijgen over het welzijn van de jonge dieren. Dat is heel mooi, want de situatie van kalveren is vaak uiterst beroerd. Meten is weten, dus laat de overheid maar eens beginnen met écht goed vast te leggen hoe het er voorstaat met het welzijn van de kalfjes. Wij houden de resultaten scherp in de gaten.

Ook van onze zusterorganisatie Varkens in Nood zien we onderwerpen terugkomen in de plannen van de NVWA.

Een écht beter leven voor alle dieren? Het kán dus, maar het vereist wel een lange adem.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.