Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk | Dier&Recht
Laat kalfjes niet langer creperen

41.074 mensen hebben getekend!

0
40.000

Ja, ik teken nu tegen de torenhoge kalversterfte!

Kalfjes op een melkbedrijf worden gezien als een bijproduct en krijgen veel te weinig aandacht. Hierdoor sterven jaarlijks 325.000 dieren; een aantal dat ieder jaar hoger wordt.

Er moet nú iets gebeuren. Daarom wil ik dat FrieslandCampina, die veruit de grootste zuivelproducent van Nederland is, eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en maatregelen treft om een einde te maken aan het creperen van onze kalfjes!

Lees hier de gehele petitietekst

Deze actie is afgelopen op vrijdag 24 maart om 16:00 uur. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de kalveren?

Word donateur

Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk

Ongelooflijk maar waar: op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze zo hard nodig hebben. 

Want ga maar na: kalfjes zijn nog maar een paar minuten op de wereld of ze worden al weggehaald bij hun moeder. Dat is heel triest voor beiden, maar het zorgt ook voor fysieke problemen. In de eerste moedermelk zitten namelijk belangrijke antistoffen. De boeren proberen de biest te melken en aan het jong te geven, maar ze zijn vaak te laat of te weinig zorgvuldig met de hygiëne.

Kalfjes zijn daardoor vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd.

Dat kán anders. Bij een goede biestvoorziening, zo stellen de experts, is een ‘uitval’ van 5% haalbaar. En op bedrijven waar kalfjes bij de koe blijven, sterft ‘slechts’ 7% van de kalfjes in het eerste levensjaar. De 13% die men op gangbare boerderijen normaal vindt, is daarmee onacceptabel!

Campagnenieuws

Kalfjes

De melkveehouderijsector gaat plannen om de kalversterfte terug te dringen versneld uitvoeren, aldus een woordvoerder van LTO. Dit is een tweede campagnesucces, nadat de NVWA eerder al liet weten extra onderzoek te gaan doen.

Lees verder...

pasgeboren kalfje

Een eerste succes voor de kalfjes! Naar aanleiding van onze campagne tegen de veel te hoge kalversterfte op sommige melkveebedrijven belooft de NVWA, de controlerende instantie voor dierenwelzijn in Nederland, om extra onderzoek te gaan doen.

Lees verder...

Dit meisje legt uit waarom ze niet wil dat haar moeder vlees eet. Van haar eenvoudige, maar juiste redenatie kunnen we allemaal leren!

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2016 Dier&Recht