Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk | Dier&Recht
Laat kalfjes niet langer creperen

24.896 mensen hebben getekend!

0
40.000

Ja, ik teken nu tegen de torenhoge kalversterfte!

Kalfjes op een melkbedrijf worden gezien als een bijproduct en krijgen veel te weinig aandacht. Hierdoor sterven jaarlijks 325.000 dieren; een aantal dat ieder jaar hoger wordt.

Er moet nú iets gebeuren. Daarom wil ik dat FrieslandCampina, die veruit de grootste zuivelproducent van Nederland is, eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en maatregelen treft om een einde te maken aan het creperen van onze kalfjes!

Lees hier de gehele petitietekst

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Zij hebben al getekend

8 min 48 sec
Anita Biermans
15 min 36 sec
Bertie van Drenth
16 min 8 sec
Bianca Kok
17 min 53 sec
Lianne Wolters
20 min 30 sec
Anoniem

Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk

Ongelooflijk maar waar: op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze zo hard nodig hebben. 

Want ga maar na: kalfjes zijn nog maar een paar minuten op de wereld of ze worden al weggehaald bij hun moeder. Dat is heel triest voor beiden, maar het zorgt ook voor fysieke problemen. In de eerste moedermelk zitten namelijk belangrijke antistoffen. De boeren proberen de biest te melken en aan het jong te geven, maar ze zijn vaak te laat of te weinig zorgvuldig met de hygiëne.

Kalfjes zijn daardoor vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd.

Dat kán anders. Bij een goede biestvoorziening, zo stellen de experts, is een ‘uitval’ van 5% haalbaar. En op bedrijven waar kalfjes bij de koe blijven, sterft ‘slechts’ 7% van de kalfjes in het eerste levensjaar. De 13% die men op gangbare boerderijen normaal vindt, is daarmee onacceptabel!

Campagnenieuws

Naar aanleiding van onze campagne over de hoge kalversterfte in Nederland zijn vragen gerezen over de cijfers kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij. Hieronder volgt een nadere toelichting.

Lees verder...

Goed nieuws! Onze campagne tegen de hoge kalversterfte levert veel aandacht in de media op. De petitie, die gericht is aan FrieslandCampina, heeft daardoor al ruim 12.500 steunbetuigingen opgeleverd.

Lees verder...

Dode kalveren

De sterfte van kalfjes in de melkveehouderij is hoger dan ooit. Eén op de zeven kalveren crepeert op de boerderij. Het gaat om zo’n 350.000 dieren per jaar. 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2016 Dier&Recht