Schikking in Welsh terriër rechtszaak

Welsh terriër

Niet alle rechtszaken worden beslecht met een vonnis. In een zaak met een Welsh terriër die een waslijst aan erfelijke aandoeningen met zich meedraagt, koos de fokker er voor om vlak voor de zitting alsnog te schikken voor een bedrag van € 3.200. Wat was er aan de hand?

Erfelijke aandoeningen

De Welsh terriër Kylla kreeg al 12 dagen na de koop distichiasis, een erfelijke afwijking waarbij (rijtjes) extra haartjes op de vrije ooglidrand staan die de oogbol irriteren. Niet veel later werd een oorontsteking geconstateerd en chronische diarree. Dit laatste werd gediagnosticeerd als gastro-enteritis, een ontsteking aan de maag en darmen. Later werd dit: recidiverende (ernstige) maag/darmontstekingen, zich manifesterend in veelvuldig braken, buikkrampen, winderigheid en diarree met veel bloedverlies uit haar anus. Ook werkt het immuunsysteem niet goed. Om de ellende nog groter te maken, kwam daar atopie bij, ook wel genoemd atopische dermatitis, een erfelijke aandoening waarbij sprake is van huidontstekingen. De aandoening kenmerkt zich door jeuk, wat tot krabben leidt, waardoor infecties ontstaan. En sinds kort heeft Kylla ook nog epilepsie.

Inteeltpercentage

Dier&Recht voerde namens de eigenaresse van Kylla aan dat de fokker de erfelijke aandoeningen had moeten voorkomen. Distichiasis is een bekende aandoening bij Terriërs en net als bijvoorbeeld de haarkleur erfelijk. Atopie is ook een bekende erfelijke aandoening bij Terriërs, maar er wordt ook beweerd dat het door verkeerde voeding kan komen. In dit geval zijn alle soorten voeding geprobeerd, dus die oorzaak was uitgesloten. De andere aandoeningen, zoals een falend immuunsysteem, zijn van complexe aard, waardoor de oorzaak vaak niet duidelijk is. Bij Welsh terriërs is het gemiddelde inteeltpercentage echter meer dan 14%! Dat is meer dan de verwantschap tussen grootvader en kleindochter. Fokken met raszuivere Welsh terriërs is dus vragen om problemen, zoals een slecht werkend immuunsysteem.

Schikking

De fokker heeft vanaf het begin iedere aansprakelijkheid afgewezen. Het gaat om een z.g. “erkende” fokker, lid van de NWTC. Zoals bij veel gevallen waar Dier&Recht rechtsbijstand aan verleent, gaat het om een dure hond mét stamboom. De fokker heeft kennelijk ingezien dat ze in een rechtszaak weinig kans maakte, of misschien is ze wel tot inkeer gekomen! De schikking biedt de eigenaresse in ieder geval enige troost tegen het onrecht, maar Kylla heeft een ellendig leven en zal zeker niet oud worden en haar baasje lijdt dagelijks met haar mee. 

Deel dit artikel