In België kan het wél: honderden verwaarloosde dieren per maand gered

Sterk vermagerde koe

Toeval of niet? Aansluitend aan de publicatie van ons rapport over structurele dierverwaarlozing en de veelbesproken uitzending bij EenVandaag, komt in België nu het nieuws naar buiten dat er ieder jaar meer verwaarloosde dieren in beslag worden genomen. Dáár kan het dus wel!

Honderden dieren per maand gered

In 2018 werden elke maand gemiddeld 261 verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag genomen in Belgie. Het gaat om zowel gezelschapsdieren als vee. De Belgen spreken van een ‘nieuw record’. Het aantal inbeslagnames stijgt al jaren. In 2016 waren het nog ongeveer 200 dieren per maand.

Structurele verwaarlozing in Nederlandse stallen (toegestaan?)

In Nederland wordt maar zelden een dier uit huis geplaatst en een verbod om dieren te houden komt ook haast nooit voor, slechts 1 keer per maand ongeveer wordt er met een houdverbod ingegrepen. Zo blijkt uit ons onderzoek naar de overtredingen op risicobedrijven die bekend zijn bij de NVWA. Ondanks dat de misstanden op deze bedrijven zeer ernstig zijn -kalfjes die verhongeren, dieren die geen drinkwater krijgen, koeien met ernstige ontstekingen, schapen die rondscharrelen tussen de ontbindende lichamen van kuddegenoten- ziet de Nederlandse overheid dit steeds weer door de vingers.

Minister dierenwelzijn nodig

Hoe kan het verschil zo groot zijn? Waarom kan in België wél adequaat worden ingegrepen? Simpel: de Belgische minister van dierenwelzijn (ja, dat bestaat in daar!), Ben Weyts, is niet gediend van dierenleed en heeft de strijd tegen verwaarlozing en mishandeling fors opgevoerd. “Wie niet horen wil, moet voelen”, vindt Weyts. “Als het de spuigaten uitloopt, dan treden wij kordaat op, in het belang van de dieren”. Deze aanpak heeft dus duidelijk effect, zien we aan de aantallen dieren die bij onze zuiderburen uit hun slechte situatie worden gered.

Teken de petitie!

Een Nederlandse minister van dierenwelzijn, daar durven we alleen nog maar van te dromen. Maar ook hier móeten we iets doen aan de uitzichtloze situatie van duizenden dieren in stallen waar de problemen, onder toeziend oog van de NVWA, jaren voortduren. Laat jij ook je stem horen voor de dieren? Teken dan nu de petitie! 

Koeien in vervuilde stal

 

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.