Sfincter incompetentie (incontinentie door slappe sluitspier)

Categorie
Nieren urinewegen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Incontinentie, Urineverlies
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Sfincter incompetentie is een aandoening van de binnenste sluitspier van de blaas, waardoor continu een kleine hoeveelheid urine uit de blaas lekt. Dit is vooral merkbaar als de hond enige tijd heeft gelegen en opstaat: de plaats waar de hond gelegen heeft, is dan nat van de urine. Ook kunnen druppels urine worden gevonden op plaatsen waar de hond komt. De precieze oorzaak van de aandoening is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat een verstoorde hormoonhuishouding (oestrogeen) leidt tot een verminderde samentrekking van de binnenste sluitspier van de blaas. De aandoening wordt vaker gezien bij teven dan bij reuen en vooral bij grotere hondenrassen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en uitgebreid onderzoek van de blaas en urinewegen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicijnen die de samentrekking van de sluitspier ondersteunen. Bij onvoldoende effect kan een operatie noodzakelijk zijn, maar ook hiervan is het effect vaak tijdelijk.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina