Heidewachtel

Heidewachtel
Het sterke jachtinstinct van de heidewachtel maakt dit ras wat minder geschikt als gezelschapshond

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar erfelijke ziektes bij de heidewachtel. Het kan dus zijn dat er erfelijke aandoeningen ontbreken in onderstaande lijst. In ieder geval komt heupdysplasie voor bij het ras.

Geschiedenis

De heidewachtel stamt af van de aloude spioen. Dat was een verzamelnaam voor soepele jachthonden in allerlei formaten en kleuren. In de Duitse regio Münsterland worden bruinwitte spioenen in de 18e en 19e eeuw veel ingezet voor de jacht. De honden staan ook bekend als vogelhonden. Ze laten vogels in hoog gras of struiken opvliegen zodat de jager daar vervolgens met valken op kan jagen.

In het begin van de 20e eeuw is er door de afnemende jacht niet veel meer over van de populatie. Boswachter en kynoloog Edmund Löns uit het Münsterland begint een fokprogramma. Hij maakt van de gevarieerde bruin-witte spioen een raszuivere hond. Dat betekent dat ook bij dit ras de inteelt toeneemt en daarmee  ook het risico op erfelijke ziektes. De officiële naam is kleine Münsterlandern maar in Nederland krijgt het ras de naam heidewachtel.   

Inmiddels wordt de hond veel minder gebruikt als jachthond en zien mensen het dier vaak als een gezellige huishond. Het jachtinstinct is echter groot. Als de hond mag loslopen dan jaagt hij graag achter alles aan en is de baas volledig vergeten. Daardoor is dit ras minder geschikt als gezelschapshond en kun je de hond niet overal los laten lopen.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
4
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cataract (staar) (1) Nederlandse Vereniging van Heidewachtel Liefhebbers, 2016
Distichiasis (haren op de ooglidrand) (1) Nederlandse Vereniging van Heidewachtel Liefhebbers, 2016
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (2) Boer
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Retinadysplasie, retinopathie (abnormale ontwikkeling netvlies) (1) Nederlandse Vereniging van Heidewachtel Liefhebbers, 2016
Deel deze pagina