Minister Schouten miskent pijn bij paarden door gebruik bit

paard op wedstrijd
Hoofdstellen met bit veroorzaken altijd pijn bij paarden.

Demissionair minister Schouten gaat zich niet inzetten om van bitloos rijden de standaard te maken. Volgens de minister zijn hoofdstellen zonder bit namelijk niet per definitie diervriendelijker dan hoofdstellen met bit. Een onbegrijpelijk standpunt. Het klopt inderdaad dat sommige hoofdstellen zonder bit ook pijn veroorzaken, maar bij hoofdstellen met bit is dit áltijd het geval!

Kamervragen over bitloos rijden in de paardensport

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid reageerde op Kamervragen van Tweede Kamerleden Wassenberg en Vestering (beiden Partij voor de Dieren) over de paardensport. De Kamerleden wilden weten of de minister erkent dat het voor een paard beter is om te rijden zonder bit. En zo ja, hoe het ministerie ervoor gaat zorgen dat dit de standaard wordt.

Minister miskent pijn bij paarden door gebruik bit

De minister antwoordt dat de pijn bij het paard afhangt van de manier waarop het hoofdstel wordt gebruikt. Oftewel: omdat sommige bitloze hoofdstellen óók dieronvriendelijk zijn, laten we alles maar hetzelfde. Daarmee gaat de minister voorbij aan het feit dat het gebruik van een bit áltijd pijn doet in de gevoelige paardenmond!

Om plaats te maken voor het bit worden de wolfstanden getrokken. Deze ingreep wordt in de paardenwereld genormaliseerd, maar het is alles behalve normaal! Trekken aan het bit leidt onder andere tot fragmenten die afbreken van kiezen, deuken in het kaakbot, scheuren in de lippen en extreem veel slikken, kwijlen en ander afwijkend gedrag.

(Meeste) bitloze hoofdstellen vriendelijker voor het paard

Deze problemen komen niet voor bij bitloze optomingen. Door deze te verplichten zou er eindelijk een einde kunnen komen aan het tot bloedens toe trekken in een paardenmond. Daarbij is het (uiteraard) wel belangrijk dat alternatieve hoofdstellen niet op andere manieren het welzijn van paarden aantasten. In ons onderzoek naar dwangmiddelen in de paardensport benoemen we dan ook dat bitloze hoofdstellen een brede, zachte neusriem moeten hebben en géén gebruik mogen maken van hefboomwerking, een kinketting of smalle of harde neusriemen.

Stop de pijn in de paardensport

In haar antwoorden schrijft de minister dat de jury tijdens wedstrijden beoordeelt of het bit geen pijn veroorzaakt. Maar uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat die paarden wel degelijk pijn lijden en verwondingen oplopen door het bit. Daarnaast tonen de onderzoeken ook aan dat ruiters de verwondingen in de mond vaak niet opmerken. Ook de zelfregulering in de paardensport schiet ernstig tekort Controles vinden enkel plaats tijdens wedstrijden, daarbuiten is er geen enkel toezicht bij het trainen van de dieren.

Om al deze misstanden aan te pakken strijdt Dier&Recht voor een verbod op het gebruik van dwangmiddelen in de paardensport.

Vind jij ook dat er een einde moet komen aan het gebruik van dwangmiddelen in de paardensport? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.