Show kost paard het leven. Een acceptabel risico?

Ongeval op Oranjeconcours
Foto: Dier&Recht

Tijdens het Oranjeconcours in De Bilt zijn op Koningsdag bij een show van het mennen twee pony’s op hol geslagen. Een pony raakte daarbij zo ernstig gewond, dat het dier uit zijn lijden moest worden verlost. Dier&Recht vindt het niet te verantwoorden dat dieren hun leven kunnen verliezen bij een show of wedstrijd.

Pony geëuthanaseerd

Bij een men-show leggen paarden met een koets een parcours af om te laten zien hoe behendig de menner is. Tijdens het Oranjeconcours op 27 april ging dit gruwelijk mis. Na een te krappe bocht kantelde de kar en vielen de menners van de bok. De twee pony’s sloegen in paniek op de vlucht en strandden op een betonblok. Eén van de dieren verbrijzelde daarbij een been. Omdat herstel van zulk letsel vrijwel onmogelijk is, werd de pony ter plaatse geëuthanaseerd. Het duurde daarbij ruim 45 minuten voordat er een dierenarts arriveerde die deze taak kon uitvoeren.

Dieronvriendelijke setting

Dit soort ongelukken tijdens men-proeven zijn gelukkig zeldzaam. Wel is het ongeluk kenmerkend voor de paardensport, waar het vermaak van het publiek altijd zwaarder lijkt te wegen dan het welzijn van paarden. Paarden zijn gevoelige dieren; ze hebben een heel scherp gehoor en kunnen een vlieg voelen landen op hun rug. Tijdens het evenement in De Bilt werd harde muziek gedraaid en het publiek schreeuwde naar de paarden. De menners deden extra hun best om een mooie show neer te zetten en reden veel te hard. Al deze factoren zijn niet bevorderlijk voor het dierenwelzijn en droegen bij aan het drama.

Dierenleed is geen vermaak

Die wens om het publiek te vermaken neemt steeds extremere vormen aan. Niet alleen bij het mennen, maar ook in de andere disciplines. Steeds harder draven, de knieën nog hoger optillen, steeds hoger springen en steeds sneller crossen. Wat mensen van hun paarden vragen, gaat alle redelijkheid voorbij, en de risico's worden steeds groter. Het wordt tijd dat de paardensport eens kritisch kijkt naar haar omgang met paarden. Dierenleed is geen vermaak – en het risico op ongelukken is geen enkel paardenleven waard.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.