Zuivelvervangers zijn hot!

Uier

Zuivelvervangers zijn hot! Aldus Boerderij, het vakblad voor boeren. De jaarlijkse groei van deze markt wordt geschat tussen de tien en twintig procent. En dit terwijl de markt voor zuivel al jaren krimpt. Volgens de zuivelindustrie zijn de negatieve verhalen over zuivel een belangrijke oorzaak van deze krimp.

Misstanden melkveehouderij

Die negativiteit rond zuivel is volkomen terecht. Melkkoeien zijn totaal doorgefokt. Ze zijn vaak kreupel en lijden aan uierontstekingen en andere gezondheidsklachten als gevolg van de selectie op veel te hoge melkproductie. Insecten en weidevogels verdwijnen in hoog tempo uit de met mest doordrenkte weilanden. En de productie van zuivel zorgt ook nog eens voor een hoge uitstoot van methaan, een sterk broeikasgas. 

Melk is ongezond

Veel consumenten stappen over op plantaardig melk vanuit gezondheidsoverwegingen. Al jarenlang stapelen de bewijzen zich op dat zuivel lang niet zo gezond is als altijd werd beweerd. Zo wordt de consumptie van zuivel tegenwoordig steeds vaker in verband gebracht met allerlei medische aandoeningen als allergieën, botontkalking en chronische darmklachten.

#schnitzelgate

Het voornaamste verweer van de melksector bestaat uit rechtszaken die doen denken aan het kortstondige verbod door de NVWA op het gebruik van de term ‘vegetarische worst’. De zuivelsector procedeerde onder andere tegen aanduidingen als plantaardige vla en plantaardige slagroom. Het zijn achterhoedegevechten van een in alle opzichten zieke branche.

Doorbraak

De kwaliteit van zuivelvervangers wordt steeds beter maar ze hebben nog niet de voedingswaarde van gewone melk. In Silicon Valley probeert Perfect Day Foods de voedingswaarde van melk te evenaren met behulp van genetisch gemodificeerde gistcellen met het DNA van koeien. Het bedrijf verwacht een grote doorbraak in 2018.

DierenwelzijnsCheck

Meer weten over het dierenwelzijn van onze koeien? Ga naar de DierenwelzijnsCheck. Als je soja koopt, kies dan gecertificeerde, biologische sojamelk. Deze gaat niet ten koste van de oerwouden en wordt geproduceerd zonder pesticiden.

Deel dit artikel