Vijf dingen die jij kunt doen in de strijd tegen de malafide hondenhandel

bulldog pups
Koop geen pup met een korte snuit zoals een Franse of Engelse bulldog of de mopshond

Onlangs waren we te gast bij Radar om te waarschuwen tegen de malafide hondenhandel op Marktplaats. Het is een vreemde situatie: honden met een te korte snuit mogen in Nederland niet worden gefokt, maar wel worden verkocht. Vind jij het ook belachelijk dat illegale fokkers ongezonde pups mogen verkopen via Markplaats? Jij kunt – eventueel met je pup – op verschillende manieren meehelpen in de strijd tegen de malafide hondenhandel.

1: Doe met je pup mee aan gebitsonderzoek naar leeftijd

Het is lastig om de exacte leeftijd van een pup te bepalen. De gegevens in paspoorten van pups worden vaak vervalst om veel te jonge pups de grens over krijgen. Een onderzoek van de Universiteit van Utrecht gaat dat veranderen, aan de hand van het gebit moet duidelijk worden of een pup jonger is dan vijftien weken. Heb jij een pup jonger dan twintig weken? Doe dan mee aan dit onderzoek naar leeftijdsbepaling bij jonge pups. Met jouw hulp worden malafide handelaren in de toekomst sneller betrapt.

Deelnemen is eenvoudig: maak twee keer per week foto’s van het gebit van je puppy en stuur die op. Aanmelden kan hier. Rashonden, kruisingen, lookalikes – alle pups zijn welkom voor dit onderzoek.

2: Koop geen illegaal gefokte pup

Heb je nog geen puppy, maar ben je van plan er een aan te schaffen? Koop dan in elk geval geen pup met een korte snuit zoals een Franse of Engelse bulldog of de mopshond. Deze honden mogen in Nederland niet gefokt worden omdat de veel te korte snuit allerlei aandoeningen veroorzaakt. Je kunt eenvoudig zien of pups illegaal gefokt zijn. De moederhond moet open neusgaten hebben en een neuslengte van minimaal de helft van de kop! Is dit niet het geval? Koop die pup dan niet, want dan draag je bij aan de illegale fokkerij. Los daarvan is de kans groot dat je schattige puppy allerlei nare aandoeningen krijgt. Is de moederhond niet aanwezig? Dan weet je eigenlijk al genoeg.

3: Fok zelf een nestje

Heb je een leuke hond? Denk er dan eens over na om zelf een nestje te fokken. In Nederland zijn er te weinig gezonde pups beschikbaar. Dat is een van de redenen dat er zoveel honden uit het buitenland worden gehaald. Als er meer gezonde pups in Nederland worden geboren, zal de illegale handel afnemen. Vraag je dierenarts om advies en win informatie in bij een ervaren fokker.

4: Zieke pup gekocht? Vertel je verhaal

Heb jij een puppy gekocht en laat de handelaar of fokker je in de steek? Of heb jij een rashond gekocht met erfelijke ziektes of ademnood door zijn veel te korte snuit? Vertel je verhaal aan ons. Het is belangrijk dat deze verhalen naar buiten komen: ­ze kunnen anderen waarschuwen.

5: Adopteer een hond

En last but not least: kijk eens in het asiel voor een leuke hond. Ook daar zijn nog altijd honden die een fijne baas zoeken.

Help ons in de strijd tegen de handel in illegaal gefokte honden
Dier&Recht pleit voor een wettelijk handelsverbod in dieren die in Nederland niet gefokt mogen worden, en jij kan ons daarbij helpen met een (kleine) donatie.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.