Vermogensbeheerder stimuleert overstap naar vegan producten

Koe

Vanaf vandaag is dierenwelzijn toegevoegd aan de fundamentele beleggingsbeginselen van Actiam. De beginselen vormen de basis van het verantwoord beleggingsbeleid waarmee het fonds wil bijdragen aan een betere wereld. Dat maakt de Utrechtse vermogensbeheerder vandaag, op Werelddierendag, bekend.

“Wij vinden dat bedrijven zorgvuldig en verantwoord om moeten gaan met dieren. Door middel van engagement en het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen willen wij bedrijven bewegen om diervriendelijke alternatieven te gebruiken, of stimuleren we hen om deze zelf te ontwikkelen”, aldus hoofd verantwoord beleggen bij Actiam, Dennis van der Putten.

Actiam heeft drie focuspunten gedefinieerd: de veehouderij en visserij, dierproeven en bont en exotisch leer. Zo wil het fonds de veehouderij en visserij stimuleren om over te schakelen naar een werkwijze waarbij het welzijn van het dier is gewaarborgd. Daarnaast dienen bedrijven het gebruik van dierproeven zoveel mogelijk te vervangen door dierproefvrije alternatieven en zal Actiam niet meer beleggen in bedrijven die dierproeven doen voor cosmetische en huishoudelijke doeleinden, tenzij dit bij de wet verplicht is. Tenslotte verwacht Actiam van bedrijven die betrokken zijn bij de productie en handel van bont en exotisch leer dat zij omschakelen naar niet-dierlijke producten. Het dragen van bont en exotisch leer is niet noodzakelijk, omdat er diervriendelijkere alternatieven voorhanden zijn, aldus Actiam.

Onderdeel van de dierenwelzijnsstrategie van Actiam is het opzoeken van samenwerking met andere beleggers, om zo een constructief dialoog aan te gaan met ondernemingen over de omschakeling naar diervriendelijke producten. Van der Putten: “Zo zijn we momenteel met andere Nederlandse beleggers het gesprek aangegaan over het gebruik van bont en exotisch leer.” Daarnaast trekt Actiam met andere marktpartijen op om supermarkten en voedselbedrijven te overtuigen om dierlijke eiwitten te vervangen voor plantaardige.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht