Verbod op reclames met kortsnuitige dieren

kortsnuitige hond
Bij veel kortsnuitige honden zijn de neusgaten en luchtwegen deels afgesloten, waardoor ze onvoldoende zuurstof krijgen.

Op 21 januari kondigde minister Adema een vertoningsverbod aan van honden en katten die lijden door hun uiterlijk. Hiermee wordt het verboden om reclames te maken met kortsnuitige dieren als de mopshond, Franse bulldog en Perzische kat.

Al sinds 2018 voert Dier&Recht campagne tegen kortsnuitige honden in reclames. We informeren bedrijven over de vele gezondheidsproblemen van deze dieren en vragen ze om voortaan alleen nog gezonde honden en katten in te zetten. Met succes, want al meer dan tweehonderd bedrijven beloofden dit te doen. Zo paste recent nog ING haar (internationale) reclamebeleid aan.

Levenslang lijden door korte snuiten

Over het leed van een te korte snuit is al veel geschreven. Toch zijn nog steeds niet alle bezitters en (toekomstige) kopers van deze dieren op de hoogte van de problemen.

Bij veel kortsnuitige dieren zijn de neusgaten en luchtwegen deels afgesloten, waardoor ze onvoldoende zuurstof krijgen. En door de afwijkende schedelvorm kunnen er nog veel meer problemen ontstaan: gebitsproblemen, oogontstekingen, huidplooiontstekingen en hersenafwijkingen. Veel mensen vinden zo'n extreem uiterlijk 'schattig' maar zijn zich niet bewust van de levenslange ellende die dit veroorzaakt voor de dieren zelf.

Reclame maakt populair

Reclames en andere vertoningen van kortsnuitige honden en katten in de media hebben de populariteit van deze mismaakte soorten aanzienlijk vergroot. Ook bekende Nederlanders die online pronken met hun Franse bulldog of pers dragen daar aan bij. Met het vertoningsverbod komt er gelukkig een einde aan deze kwalijke promotie van ongezonde dieren! 

Meld het ons

Voor het invoeren van het vertoningsverbod trekt de minister twee jaar uit. In de tussentijd gaat Dier&Recht door met het aanschrijven van bedrijven die reclame maken met kortsnuiten. Zie je een reclame met een kortstnuitige hond of kat, meld het!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.