Update: ook Frankrijk stopt met TTIP

Kalf in stal

Na de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel kondigt nu ook een Franse toppoliticus aan dat hij klaar is met TTIP. Staatssecretaris van Handel, Mattias Fekl, zei vandaag voor radiozender RCM dat Parijs wil dat de EU de onderhandelingen staakt.

Volgens Fekl zal de Franse regering  de Europese Commissie in september verzoeken de gesprekken te staken, omdat er geen politieke steun meer is voor het vrijhandelsverdrag. Hij vindt bovendien dat de onderhandelingen niet eerlijk verlopen. "Washington geeft helemaal niets toe, of slechts wat kruimeltjes.”  

Onevenwichtig

Ook Fekls baas, president François Hollande, noemt de onderhandelingen onevenwichtig. Volgens hem kunnen ze op deze manier niet voor eind van dit jaar slagen. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel deelt die mening: hij zei zondag al dat TTIP een verloren zaak is, maar dat niemand dat durft toe te geven.

Washington geeft helemaal niets toe, of slechts wat kruimeltjes.

De Europese Commissie wil ondertussen van geen ophouden weten. In een reactie op de uitspraak van Gabriel liet het instituut weten dat de onderhandelingen doorgaan.

Omstreden

Dat Duitse en Franse politici de handdoek in de ring gooien, betekent een zege voor de tegenstanders van TTIP. Dit vrijhandelsverdrag is immers omstreden omdat het grote risico’s met zich meebrengt op het gebied van milieu, arbeidsrecht en voedselveiligheid.

Dierenwelzijn

In de VS gelden bovendien nog minder regels op het gebied van dierenwelzijn, waardoor vlees van zeer slecht behandelde varkens, koeien en kippen in onze supermarkten kan belanden. Groei van de Amerikaanse export betekent direct een stijging van het aantal dieren dat in dat land onder zeer slechte omstandigheden leeft en sterft. Om die reden deed Dier&Recht mee aan een nationale campagne tegen TTIP en CETA, de Canadese variant van het vrijhandelsverdrag.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)