‘Minister Ploumen lichtte kamer verkeerd in over CETA en TTIP’

Kip in stal

Minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over de omstreden CETA en TTIP; de omstreden vrijhandelsverdragen waarover de EU op dit moment onderhandelt met Canada en de VS. Dat meldt Foodwatch.

Analyse

De zelfbenoemde voedselwaakhond komt tot deze conclusie op basis van een analyse van uitspraken die Ploumen deed tijdens het laatste debat over CETA. Ze verzekerde de Tweede Kamer er toen van dat Europese standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu én het voorzorgsbeginsel –  dat stelt dat voedingsmiddelen pas op de markt mogen komen als ze bewezen veilig zijn – niet van tafel zouden worden geveegd.

Wetenschappers

Een team van wetenschappers concludeerde vorige maand echter het tegenovergestelde; zij denken dat onze standaarden in CETA en TTIP onvoldoende worden beschermd.

Beloften

Daarom nam Foodwatch recente uitspraken en beloften van de regering over deze vrijhandelsverdragen opnieuw onder de loep. Zo stelde Ploumen in een reactie op vragen van Kamerleden over de bescherming van Europese standaarden en het voorzorgsbeginsel onder meer: ‘Het voorzorgsbeginsel bij milieuwetgeving blijft onverkort van kracht in CETA’ en ‘zowel binnen CETA als binnen TTIP is dat voorzorgsprincipe aan de orde. Dat is terecht, want we willen het ook zo'. 

Onvoldoende beschermd

Uit de analyse van de verdragsteksten blijkt echter iets heel anders. Daarin stellen de onderzoekers dat het voorzorgsbeginsel juridisch gezien onvoldoende beschermd is in CETA en TTIP en dat bestaande verdragen niet toereikend zijn. In de verdragsteksten is er bovendien niets van terug te vinden; het voorzorgsbeginsel wordt in de bijna 1600 pagina’s van CETA niet eens één keer expliciet genoemd.

Invoering

Terwijl de onderhandelingen over TTIP nog volop aan de gang zijn, is het CETA verdrag met Canada al afgerond. De Europese Commissie heeft aangegeven het verdrag zo snel mogelijk te willen invoeren. Het voorstel om CETA ‘voorlopig toe te passen’ staat in september al op de agenda van de Tweede Kamer. 

Dierenwelzijn

Niet alleen op het gebied van voedselveiligheid, maar ook op het gebied van dierenwelzijn is de kans levensgroot dat Europese standaarden en het voorzorgsbeginsel worden losgelaten. Daarom doet Dier&Recht mee aan een nationale petitie waarin om een referendum wordt gevraagd over deze vrijhandelsverdragen. Doe mee en teken hier

Deel dit artikel