Suikerziekte: oorzaken en risicofactoren

Lucky cat

Suikerziekte ofwel diabetes mellitus is een ziekte die veel voorkomt bij (oudere) katten. Waarom ontstaat er suikerziekte?

Suikerziekte – wat gaat er mis?

Als je kat suikerziekte heeft, zit er te veel glucose (suiker) in het bloed. Dat komt door een tekort aan insuline in het lichaam. Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt om de glucose uit het bloed te kunnen opnemen en te gebruiken als brandstof. Als het lichaam de glucose niet kan gebruiken, ontstaat er suikerziekte.

Oorzaken

Een tekort aan insuline kan op verschillende manieren ontstaan. Bij diabetes mellitus type 1 wordt er helemaal geen insuline geproduceerd doordat de insuline-producerende cellen kapot zijn gegaan. Deze vorm komt weinig voor bij katten.

Bij diabetes mellitus type 2 wordt er wel insuline aangemaakt, maar is het lichaam er minder gevoelig voor. Dit heet insulineresistentie. De insuline werkt niet goed, en het lichaam probeert dit op te lossen door veel meer insuline te gaan maken. Dat lost het probleem niet op, en de insuline-producerende cellen raken overbelast en uitgeput. Deze vorm komt veel voor bij katten. Insulineresistentie kan veroorzaakt worden door medicijnen, maar ook door ziektes, zoals pancreatitis (chronische alvleesklierontsteking ) en acromegalie (een hersentumor die groeihormoon produceert).

Risicofactoren

Sommige rassen, zoals de Burmees, hebben een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van suikerziekte. Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van suikerziekte zijn: te veel eten, te weinig bewegen en overgewicht. Door een te geringe verbranding van voedingsstoffen en een te grote voedselopname, raakt de stofwisseling ontregeld, en daarmee ook de insulinehuishouding.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat je het risico op suikerziekte weer kunt verlagen met gezonde voeding, afvallen en voldoende beweging. Verder is het zo dat als je kat al suikerziekte heeft en je op tijd met de behandeling start, er nog veel te winnen is. Lees hier meer over hoe je suikerziekte kunt herkennen.

Volgende keer meer informatie over de behandeling van suikerziekte!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.