Succes! Minister belooft houdverbod voor kortsnuitige honden

Platte neus, zieke keus
Minister Adema heeft een houdverbod aangekondigd voor stukgefokte huisdieren, zoals kortsnuitige honden.

Fantastisch nieuws! Vandaag schrijft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Kamer: “Ik wil een houdverbod voor honden en katten die lijden onder hun uiterlijke kenmerken.” 

De minister schrijft duidelijk dat het straks verboden is om dieren te houden, en dus ook te verhandelen of importeren, die lijden onder hun uiterlijk. Hieronder vallen tenminste:

  • Dieren die altijd benauwd zijn door een te korte snuit (zoals mopshonden en buldoggen)
  • Dieren met pijnlijke gewrichten door kraakbeenafwijkingen (zoals de Scottish fold kat)
  • Dieren met constante hoofdpijn door een te kleine schedel (zoals chihuahua’s en andere kleine hondenrassen)

Jarenlange strijd voor strenge wetgeving

Dier&Recht is heel blij met het komende verbod. We strijden al jaren voor strenge wetgeving die een einde moet maken aan het ernstige lijden van doorgefokte huisdieren. Kortsnuitige honden zijn niet schattig, maar zielig. Deze dieren zijn doelbewust doorgefokt op hun extreme uiterlijke kenmerken. De misvormde neus, afwijkende schedelvorm en vaak gedrongen lichaamsbouw veroorzaken levenslang ernstige gezondheidsproblemen.

Het is al langer verboden om dieren te fokken die lijden onder hun uiterlijk, maar het kopen en importeren van deze dieren was nog steeds mogelijk. Het aangekondigde houdverbod maakt daar een einde aan.

Kritische blik

Dier&Recht blijft de invoering en vervolgstappen kritisch volgen. Het aangekondigde houdverbod vervangt eerdere plannen voor een handels- en importverbod op dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. We roepen de minister op om het houdverbod zo vorm te geven dat dit daadwerkelijk een einde maakt aan de handel in dierenleed.

"We maken onschuldige dieren het leven zuur"

We kunnen het zelf niet beter zeggen dan minister Adema in zijn brief aan de Kamer:

“We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen. Daarom wil ik naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk.”

We bedanken de minister voor deze belangrijke stap!

Bedankt!

Ook veel dank aan al onze volgers en donateurs, die samen met ons, door petities, in de media, op straat en online het lijden van kortsnuitige honden en katten steeds weer onder de aandacht brengen. Samen maken we een einde aan het lijden van doorgefokte dieren!

Koop geen kortsnuit-campagne

Meer weten over de gezondheidsproblemen van kortsnuitige honden? Samen met Caring Vets, DierenLot, de Sophia-Vereeniging en dierenartsen door heel Nederland lanceerden we vorig jaar de campagne Koop geen kortsnuit. Op de campagnewebsite lees je alles over de problemen en wat jij kunt doen om dit leed te voorkomen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.