Soof, onze gezonde retromops met snuitje

mopshond met snuit
Dat snuitje mag nog wel iets langer maar het is een goed begin!

Annemieke is het trotse baasje van retromops Soof. Ze is blij dat haar mopshond een snuitje heeft, ze kunnen samen kilometers hardlopen.

Geen mopshond zonder snuit

Helaas worden er nog veel ‘raszuivere’ mopshonden met heel platte snuitjes gefokt, omdat veel mensen deze zo schattig vinden. De fokkers en kopers kijken vaak alleen naar het koppie en niet naar de gezondheid. Wij wilden niet zo’n hondje dat bij een klein beetje activiteit al naar adem hapt. Zo kwamen we in contact met Meranda Sterk, een fokster van retromopsen.

Op zoek naar een retromops

Wij wilden zeker geen pup die volgens de wet niet meer gefokt mag worden vanwege gezondheidsproblemen. Maar ik ben dol op het karakter van de mopshond en wilde graag een hond met iets van dat karakter. Daarom ging ik op zoek naar een zogenaamde retromops. Retromopsen zijn kruisingen van mopshonden en gezonde honden met een snuit. Deze pups krijgen een langere neus, de ogen puilen niet uit en ze hebben geen diepe huidrimpel voor de ogen. Onze Soof is geboren op 21 december 2019, en heeft niet zo’n heel platte snuit. Ze heeft al een behoorlijk snuitje, maar wat ons betreft krijgen de toekomstige retromopsen nog meer snuit. Dit is in ieder geval een goed begin!

Een fijn mopsenkarakter

We gingen bij de fokker kijken toen Soof net twaalf weken oud was en nog geen baasje had. De moeder, een mopshond met stamboom, was heel vriendelijk. De vader was een kruising van een mopshond met een stafford – een superkarakter ook, een gezonde bouw, een mooie snuit en sprekende ogen. Ik twijfelde in het begin wel – doe ik er goed aan? Staffords zijn soms best moeilijke honden. Als kynologisch instructeur weet ik heel wat over hondengedrag. De vader van Soof bleek echter een heel lieve hond dus we gingen ervoor!

Canicrossen

Soof is een heerlijke hond vanaf het eerste moment dat ze bij ons is, ze vindt alles leuk. Ze is gek op zwemmen en alles waar ze nat en vies van wordt (dat heeft ze van haar vader). Sinds een maand ben ik nu aan het canicrossen met Soof, dat is hardlopen met je hond aan een lange lijn. De hond mag dan naar hartenlust trekken. Soof vindt het geweldig! We zijn heel rustig begonnen met trainen en nu lopen we al bijna zeven kilometer achter elkaar. Ze kan het prima aan, je hoort haar onderweg niet naar adem snakken, ze hoest niet en er komt geen snot uit haar neus.

Alleen nog mopsen met snuit

Ik ben blij dat wij voor gezondheid hebben gekozen. Een hond moet zich lekker voelen en niet constant beperkt worden door benauwdheid. Dat zou je voor jezelf ook niet willen. Soof is supersnel en lenig. Ze krijgt alle zuurstof die ze nodig heeft en ook als ze slaapt snurkt ze absoluut niet. Voor ons alleen nog mopsen met snuit!

Altijd op de hoogte zijn van onze strijd voor gezonde honden? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.