Shih Tzu reu met erfelijke distichiasis (ingegroeide oogharen) en navelbreuk

Shih Tzu

Shih Tzu reu met erfelijke Distichiasis (ingegroeide oogharen) en navelbreuk. De fokker betaalt het aankoopbedrag terug.

Distichiasis

Bij distichiasis groeien er haren vanuit de vrije ooglidrand waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden. De afwijkend geplaatste haren komen uit in de ooglidrand. Als de haren naar het hoornvlies gericht, hard en stug zijn, zullen zij het hoornvlies irriteren en kunnen zelfs voor krasjes op het hoornvlies zorgen. Wat u aan een hond met distichiasis ziet zijn overvloedig tranen (door irritatie van de oogbol), een natte onderooglidrand, verkleuring van het hoornvlies door irritatie en het ingroeien van bloedvaatjes in het hoornvlies. De haartjes zelf zijn zonder loep slecht zichtbaar, soms is een slijmpropje dat vaak aan de haar blijft handen wel met het blote oog te zien.

Navelbreuk

Hernia umbilicalis (navelbreuk) ontstaat wanneer de navelopening zich na de geboorte niet volledig sluit. Door deze opening kan een gedeelte van de buikinhoud uitstulpen, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Wanneer bijvoorbeeld darmen naar buiten treden, kunnen deze bekneld raken en afsterven. 

Deel dit artikel