Reclamebureau Dept maakt alleen reclame met gezonde dieren

Pomeriaan ofwel dwergkees
Dit hondje heeft altijd hoofdpijn

Onlangs nam reclamebureau Dept zelf contact op met onze dierenarts om te vragen of het verantwoord is om een pomeriaan (ook wel dwergkees) te vertonen in een reclamecampagne.

Dwergkees heeft vaak levenslang hoofdpijn

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze hondjes vaak (hoofd)pijn hebben door chiari malformatie en/of syringomyelie. Deze ernstige aandoening ontstaat omdat deze hondjes zo verschrikkelijk klein gefokt zijn. Hun hersenen passen daardoor niet meer in hun te kleine schedel. Reclames met deze hondjes maken ze nog populairder en daardoor worden ze vaker gekocht en gefokt. Geen goed idee dus, die reclame!

Geen honden met schadelijke uiterlijke kenmerken in reclames

Door onze campagne ‘Stop reclames met kortsnuitige hondenrassen’ maken al 160 bedrijven geen reclames meer met kortsnuitige honden en katten. Deze dieren zijn chronisch benauwd omdat hun ademhaling ernstig wordt belemmerd door hun korte snuit. Daarnaast lijden deze dieren door hun extreme uiterlijk ook aan allerlei andere aandoeningen. Naast te korte snuiten zijn er nog tal van andere uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor dieren, zoals kaalheid, overtollige huidplooien, korte poten en gevouwen oren. Het is bizar dat het daarbij vooral gaat om kenmerken waar deze rassen bewust op worden gefokt. 

Dept gaat een stap verder!

Normaal gesproken, nemen we zelf contact op met bedrijven als die een mopshond of Perzische kat met een te korte snuit gebruiken in een reclame. Bij Dept ging dat anders. Zij schreven óns om te vragen of een pomeriaan een verantwoorde keuze is voor een reclame: "We vinden het belangrijk dat de reclame die we maken óók goed is voor de wereld!"

Een dikke pluim voor Dept! Wij hopen dat meer bedrijven hun voorbeeld volgen!

Reclame gezien met een hond of een kat met een te korte snuit? Meld het hier, dan schrijven wij het bedrijf aan.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.