Rechtszaak tegen kalverleed uitgesteld door coronacrisis

Op 9 april 2020 zou de rechtszaak van Dier&Recht tegen de Nederlandse staat plaatsvinden bij de rechtbank Den Haag. We eisen dat de overheid de wet handhaaft die harde, gladde roostervloeren in kalverstallen verbiedt. Helaas ontvingen we vorige week een teleurstellend bericht van de rechtbank: onze rechtszaak wordt uitgesteld door de coronacrisis.

Waar gaat het ook alweer over?

Vleeskalveren brengen hun hele leven door op kale, harde vloeren die glad zijn van mest en urine. Die ondergrond veroorzaakt gewrichtsproblemen, glijpartijen, verwondingen en zelfs kreupelheid. Dartelen of met elkaar spelen is voor de jonge dieren vrijwel onmogelijk.

Rondhuppelen in de wei is er sowieso niet bij, want vleeskalfjes komen nooit buiten. De oplossing voor al dit lijden is al heel lang bekend: zachtere bodembedekking zoals rubbermatten, of nog beter: stro!

Rechtszaak laatste redmiddel

Het is niet alleen diep treurig dat miljoenen kalveren hun hele leven moeten doorbrengen onder gevaarlijke omstandigheden, de harde roostervloeren zijn ook wettelijk verboden. De overheid weigert echter om deze wet te handhaven.

Daarom gaan wij hier een einde aan maken met het laatste redmiddel: een rechtszaak tegen de staat. En dat doen we niet alleen, maar samen met mensen zoals jij!

Uitbraak coronavirus

We keken vol vertrouwen uit naar de zitting op 9 april, maar vervolgens brak het coronavirus uit. Rechtbanken zouden in eerste instantie gesloten blijven tot 6 april. Het leek er even op dat onze zitting de dans was ontsprongen.

Helaas kregen wij deze week bericht van de rechtbank Den Haag: zij begrijpen dat de kwestie voor ons heel belangrijk is, maar deze zaak heeft op dit moment geen urgentie en krijgt dus geen prioriteit. Absoluut begrijpelijk in deze moeilijke tijden, maar wel heel jammer.

Nieuwe datum volgt

Nu is het wachten op een nieuwe zittingsdatum. Wanneer dat ook zal zijn, we hebben er nog steeds veel vertrouwen in dat we deze belangrijke rechtszaak voor de kalveren kunnen winnen!

Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Donaties zijn uiteraard zeer welkom om deze belangrijke zaak onder de aandacht te blijven brengen. Steun onze rechtszaak en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht