Rechtszaak Golden Retrievers: verschillende fokkers gesommeerd

Golden Retriever puppy

Wettelijk is het verplicht om voor zover mogelijk te voorkomen dat er honden geboren worden met een erfelijke aandoening zoals ichthyosis. Het betekent dat fokkers bij beide honden, waarmee gefokt gaat worden, vooraf het DNA dienen te testen.

Dekmeldingen fokkers

Helaas laten fokkers het testen van het DNA nog altijd na. Er zijn nog tal van dekmeldingen van honden die niet zijn getest op ichthyosis. Enkele fokkers gaan zelfs nog een stapje verder. Die testen de honden wel, maar zelfs als ze weten dat beide honden drager zijn, wordt er toch gefokt. Het betekent dat waarschijnlijk 25% van de pups de ziekte ichthyosis krijgen.

Sommatie

Gelukkig kan Dier&Recht dankzij honderden dierenliefhebbers optreden tegen deze onbegrijpelijke fokpraktijken. De eerste stap is gezet. Onze advocate heeft de verschillende fokkers een sommatie gestuurd. Deze schriftelijke aanmaning is de laatste kans voor de fokkers om DNA-testen verplicht te stellen en uit te voeren om ichthyosis bij Golden Retrievers uit te sluiten. Doen ze dat niet, dan vinden zij binnenkort een dagvaarding op de mat! 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)