Politiek pakt illegale hondenhandel op Marktplaats aan

Franse buldog

D66, PvdD, PVV, VVD en SGP spreken hun zorgen uit over de illegale hondenhandel. Ook de handel in kortsnuitige honden op Marktplaats werd in het dierenwelzijnsdebat van afgelopen dinsdag ter discussie gesteld. In Nederland mogen kortsnuitige honden niet gefokt worden, maar ze komen massaal over de grens ons land binnen. De zelfregulering van Marktplaats werkt niet, daarover zijn de partijen het eens.

Meldingen worden niet serieus genomen

Handelaren hebben vrij spel op Marktplaats. Er worden honden aangeboden die in Nederland niet gefokt mogen worden.

Zowel met meldingen van foute advertenties bij de NVWA, de overheidsinstantie die controleert op dierenwelzijn, als met meldingen bij Marktplaats zelf wordt weinig tot niets gedaan.

Politiek draagt oplossingen aan

Tijdens het politieke debat dragen de partijen oplossingen aan. Het is belangrijk dat zowel de hond als de verkoper traceerbaar zijn. Daarom is er draagvlak voor het verplicht melden van chipnummers van aangeboden dieren en een registratienummer van de verkoper.

Om de gezondheid van een dier te waarborgen, is een verplichte dierenartsenverklaring een uitkomst. Er werd ook gepleit voor een verbod van online handel van pups, omdat duidelijk is gebleken dat zelfregulering door Marktplaats tot op heden niet werkt.

Marktplaats, handhaaf je eigen regels

Verder werd opgeroepen tot goed gedrag van Marktplaats. Een logische oproep: het is hún platvorm; ze hebben goede regels. Het enige wat er nog hoeft te gebeuren, is dat ze hun eigen regels naleven.

Minister gaat weer in gesprek met Marktplaats

In het debat belooft minister Schouten opnieuw in gesprek te gaan met Marktplaats over een betere en veiligere online handelsomgeving. Dat is hard nodig voor zowel toekomstige baasjes als de honden.

Help jij mee de illegale hondenhandel te stoppen? Meld foute advertenties bij Marktplaats!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)