Overheid onderzoekt dwangmiddelen in paardensport

dwangmiddelen in drafsport
In het onderzoek moet de beleving van het paard centraal staan. En niet de rol die het paard heeft in de sport en voor de mens.

Onze campagne ‘Drafsport? Onsportief!’ was voor de VVD aanleiding om Kamervragen te stellen over het welzijn van paarden in de sport. De minister erkende de problemen in de paardensport en laat onderzoek doen. Op zich goed nieuws, al vraagt dit wel om een onafhankelijke onderzoek waarbij het welzijn van paard centraal moet staan.

De vragen van de VVD gaan over het gebruik van dwangmiddelen in de drafsport. Deze discipline gebruikt dwangmiddelen die verboden zijn in andere takken van de paardensport. Zoals een ketting in de mond, een opzetteugel en het vastbinden van de tong. Al deze dwangmiddelen veroorzaken veel pijn bij paarden.

dwangmiddelen in drafsport
In de drafsport worden de paarden volgehangen met dwangmiddelen.

Wedstrijdreglement mogelijk aangescherpt

Minister Adema laat alle dieronvriendelijke hulp- en trainingsmiddelen in de paardensport onderzoeken door Aeres Hogeschool in Dronten. Aan de hand van de uitkomst worden het wedstrijdreglement en de aanvullende harnachementgids aangescherpt. De minister vindt dat bitten die de mond van een paard kunnen verwonden niet thuishoren in de reglementen. Dat geeft hoop! Want van bijna alle soorten bitten is wetenschappelijk bewezen dat ze blauwe plekken, zweren of zelfs deuken in het kaakbot kunnen veroorzaken.

Paard moet gezien worden als levend wezen, niet als sportobject

Er is al veel bekend over de mentale gevolgen van fysieke pijn en het gebruik van dwang bij paarden. Daarnaast is er ook genoeg kennis over andere manieren van dieren trainen, bijvoorbeeld met beloningen. Bovendien is er enorm veel onderzoek gedaan naar de schade door bitgebruik.

Wij pleiten voor een onderzoek dat uitgaat van het voorzorgsbeginsel, waarbij elke vorm van schade in kaart wordt gebracht. Hierbij moet ook aandacht zijn voor de mentale effecten van sommige omgangs- en trainingsmethodes. De beleving van het paard hoort centraal te staan. En niet de rol die het paard heeft in de sport en voor de mens.  

Help je mee om het gebruik van pijn en dwang in de paardensport te stoppen? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.