Drafsport verbiedt 'overbodig' zweepgebruik

zwepen drafsport
De drafsport maakt nog steeds gretig gebruik van de 'verboden' zweep

Goed nieuws uit de drafsport. Tenminste, zo moest het lijken. Sinds januari dit jaar is ‘overbodig’ zweepgebruik verboden. Maar wacht even. Zijn er dan ook situaties waarin het slaan met een zweep niet overbodig is? Dier&Recht wil duidelijkheid. In de wet.

De kortebaandraverij is een soort van straatrace tussen ruiters die op een karretje (sulky) achter het paard zitten. In deze tak van paardensport werd de zweep in 2017 na veel discussie verboden door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR). Niet op basis van dierenwelzijn, maar omdat toeschouwers het zweepgebruik als dieronvriendelijk ervaren. Sinds begin dit jaar geldt dat verbod ook voor de langebaandraverij.

De discussie over dit verbod speelde al langer maar er was altijd veel verdeeldheid binnen de organisatie. Het lijkt erop dat de ophef rond onze campagne ‘Drafsport? Onsportief!’ heeft bijgedragen aan het recente besluit.

Correctie mag wel

Het is mooi dat er beweging is binnen de sector. Dat er bewust wordt nagedacht over zweepgebruik. En dat onze campagnes resultaat boeken door de publieke verontwaardiging die ze veroorzaken.

Maar ons werk zit er nog niet op. In de nieuwe regels staat namelijk dat zweepgebruik nog wel is toegestaan ‘ter correctie van het paard in een situatie waarin de veiligheid van mens en dier in gevaar komt.’ Wij vinden dit een fout signaal. Mishandeling mag niet, nooit.

In de draverij zelf denken veel mensen daar heel anders over. Trouw biedt een onthullend kijkje in het hart van pikeur Robin Bakker, die uithaalt naar het bestuur van de NDR. De nieuwe regels, beweert hij, maken de sport kapot. Trainers en gokkers zouden afhaken en buitenlandse pikeurs zouden niet meer in Nederland willen draven. Over paardenwelzijn rept hij niet.

Dierenwelzijn nog niet voldoende

Het is tekenend voor de manier waarop veel mensen binnen de paardensport hun dieren zien. Primair als een instrument om geld mee te verdienen.

Als het om dierenwelzijn gaat, zijn we nog lang niet klaar met de drafsport. Niet zolang de zweep wordt gebruikt, tongen worden vastgebonden en hoofden rechtop worden gedwongen met opzetteugels.

Er is een diepgaande, structurele verandering nodig van mentaliteit. Een andere manier van denken over de omgang met paarden. In de hele sector. Niet alleen bij wedstrijden maar ook bij trainers thuis. Daar is nu geen enkele controle en we ontvangen regelmatig meldingen van paardenliefhebbers dat ook daar veel misstanden plaatsvinden.

Campagne gaat door

We gaan door, de campagne is nog niet voorbij. Ons doel: landelijke wet- en regelgeving die elke mishandeling van paarden verbiedt, thuis en op wedstrijden!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.