Ook in de winter hebben paarden beweging nodig

paarden buiten in de winter

Paarden lopen van nature veel, hun hele lichaam is gericht op rustig bewegen. Ze grazen lopend; op die manier leggen ze in een natuurlijke omgeving al snel tien tot twintig kilometer per dag af. Paarden in het wild lopen soms wel zestig kilometer per dag! Veel paarden staan 's winters 24 uur per dag op stal. Dit veroorzaakt zowel fysieke als mentale problemen.

Steppedieren

Paarden zijn eigenlijk steppedieren. Ze houden graag overzicht over hun omgeving en lopen veel, bij voorkeur rechtuit en stapvoets. Dat kun je zien aan de vaste paadjes die ze lopen in natuurgebieden en weilanden. Als het regent en stormt zullen ze wel een bosje opzoeken om uit de wind te gaan staan, maar geen grot om in te schuilen. Het idee dat paarden ‘lekker knus’ op stal staan, is dan ook typisch afkomstig van mensen!

Langdurig stilstaan is onnatuurlijk

Uit een onderzoek dat we in 2018 uitvoerden naar het welzijn van paarden, bleek dat veel paarden ’s winters 24 uur per dag op stal staan. De bedrijven waar ze verblijven, nemen niet de tijd of hebben niet de ruimte om ze dagelijks los te laten lopen. Maar langdurig stilstaan is heel onnatuurlijk voor paarden. Het veroorzaakt veel problemen – niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.

Gezondheidsproblemen door langdurig stilstaan

Door het lange stilstaan kunnen er hoefproblemen ontstaan, zoals vernauwing van de hoef, een onderontwikkelde hiel of rotstraal. Doordat bij stilstaan het hoefpompmechanisme, dat de bloedsomloop en de vochtafdrijving in de benen regelt, niet werkt, kan een paard dikke benen krijgen. Veel paarden gaan stereotiep gedrag vertonen. Voorbeelden hiervan zijn weven en stallopen: dwangmatige bewegingen waarmee ze het gebrek aan vrije beweging compenseren.

Bij langdurig verblijf in de stal kunnen paarden zich fysiek minder goed ontwikkelen, en leren ze hun lichaam minder goed kennen. Hierdoor neemt de kans op blessures toe. Als ze eindelijk even los mogen, doen ze vaak erg wild. Ook dat vergroot de kans op blessures. Paarden die iedere dag minstens zes uur uit de stal komen om los te lopen zijn veel relaxter!

Te kleine stallen

Daar komt bij dat veel stallen te klein zijn voor een paard om goed te rollen en plat te liggen. Dit kan leiden tot vage klachten en stress, maar ook tot ernstige problemen aan rug en heupgewrichten. Rollen is nodig om te kunnen ontspannen. Plat liggen is nodig om in een diepe slaap te kunnen komen. Als de stal te klein is, ontstaan er dus nog ernstiger problemen.

Je hebt een paard dat veel op stal staat: wat te doen?

Als je paard veel op stal staat, let er dan op of zijn stal ruim genoeg is. Richtlijnen hiervoor kun je vinden in de Gids voor Goede Praktijken. Kijk of je met andere paardeneigenaren afspraken kunt maken over het binnen en buiten zetten van de paarden. Als de weide erg drassig is, probeer dan een fijne losloopplek te maken door een deel van de weide te verhogen, te draineren of er zand te storten. Let op: als je paard meerdere uren buiten staat, moet er ruwvoer en schoon drinkwater zijn!

Het is geen luxe om paarden dagelijks los buiten te laten lopen; het is een absolute voorwaarde voor hun welzijn!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)