Minister Schouten: alle stamboomhonden moeten aan de wet voldoen

Mopshond

Minister Schouten geeft de Raad van Beheer mogelijkheden om mopshonden en Franse bulldogs hun snuit terug te geven. Wel verwacht ze van de Raad van Beheer dat alle stamboomhonden zo snel mogelijk voldoen aan de minimale eisen voor normale schedelconformatie.

Kruisen met mopshond en Franse bulldog tijdelijk toegestaan

De minister geeft aan dat ze geen rassen wil verbieden en dat ze daarom tijdelijk toestaat onder strikte voorwaarden om kortsnuitige rassen te kruisen. Fokkers mogen bijvoorbeeld een Franse bulldog met een te korte snuit kruisen met een andere hond die wél een snuit heeft die aan de wet voldoet. Met pups uit zo’n combinatie kan dan weer verder worden gefokt zodat de rashonden langere snuiten krijgen.

Slechts twaalf kortsnuitrassen moeten aan de wet voldoen om een stamboom te krijgen

Op dit moment is het slechts voor twaalf rassen verplicht een schedelmeting van beide ouderdieren over te leggen voor er een stamboom wordt afgegeven. Dit betekent dat de Raad van Beheer zijn eisen met betrekking tot stamboomuitgifte aan kortsnuitige rassen verder zal moeten uitbreiden. Er zijn zo’n dertig kortsnuitige rassen, en ál deze honden horen volgens de wet gefokt te worden! Denk hierbij aan de boxer, de dwergkees en bijvoorbeeld de bordeauxdog.

Tot op heden heeft de Raad van beheer niet gereageerd op onze vraag waarom er nog steeds stambomen worden uitgegeven aan rashonden met een te korte snuit.

Internationale aandacht voor het probleem van de kortsnuiten

Minister Schouten geeft verder aan dat ze het probleem van kortsnuitige honden internationaal onder de aandacht gaat brengen. Inmiddels heeft ze het rapport met de regels voor het fokken van kortsnuitige honden al in het Engels en Duits laten vertalen.

Minister Schouten zet zich duidelijk in voor het welzijn van de honden en dat is goed nieuws. Het is nu aan de Raad van Beheer om een stap te zetten!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.