Minder vleesconsumptie en meer dierenwelzijn? Teken de petitie!

Koeien

Vorige week heeft minister Hoekstra (Financiën) een voorstel voor de invoering van een hogere vleesprijs naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van vlees afneemt wanneer de kosten van klimaatverandering, milieuschade, dierenleed, volksgezondheid en het risico op zoönosen, in de prijs worden opgenomen. Een iets hogere vleesprijs stelt ons in staat om groenten en fruit goedkoper te maken en te investeren in duurzame landbouw.  

Het voorstel komt van de True Animal Protein Price Coalitie (TAPP Coalitie), een brede coalitie van boeren, wetenschappers, bedrijven en organisaties waar ook Dier&Recht en Varkens in Nood deel van uitmaken. Uit peilingen blijkt dat het plan door een meerderheid van 63 procent van de Nederlanders wordt gesteund

Standpunt Dier&Recht

Dit betekent niet dat Dier&Recht het consumeren van vlees stimuleert. Zo staan wij als organisatie achter een veganistische levenswijze, met een voedingspatroon zonder vlees, zuivel en eieren. Wél zijn we van mening dat de maatschappelijke kosten van vleesconsumptie doorberekend moeten worden aan de mensen die vlees eten.

In het huidige systeem wordt de vleesprijs door de overheid kunstmatig laag gehouden met subsidies en ontheffingen voor de vleesindustrie. Wij vinden het oneerlijk dat mensen die geen vlees eten nu via hun belastingen meebetalen aan het goedkope vlees voor vleeseters.

Vleesproductie veroorzaakt klimaat-, milieu- en gezondheidsschade

“Uit onderzoek van de coalitie blijkt dat er te weinig betaald wordt voor vlees. Dat zorgt voor meer klimaatschade, ontbossing, verminderd dierenwelzijn, hoge zorgkosten en lage inkomens voor boeren. Een eerlijke, iets hogere prijs voor vlees draagt flink bij aan de oplossingen van deze problemen”, stelt prof. Pier Vellinga, voorzitter van de TAPP coalitie. “Het levert winst op voor iedereen: goedkopere groenten en fruit, extra geld voor verduurzaming bij boeren, lagere zorgkosten, een schoner milieu en meer dierenwelzijn.”

Onderzoeksbureau CE Delft heeft in 2019 onderzocht hoe een ‘duurzaamheidsbijdrage’ op vlees eruit zou kunnen zien. De maatschappelijke kosten bedragen € 0,20 /100 g voor kip, € 0,45 /100 g voor varken en € 0,57 /100 g voor rund- en kalfsvlees. De komende tien jaar zullen deze kosten bij de prijs worden opgeteld. Door vooral de slachterijen en importeurs te laten betalen, blijven de kosten voor boeren laag.

Hogere vleesprijs heeft veel positieve gevolgen  

Een iets hogere vleesprijs levert onze samenleving veel op. Door de verminderde vleesconsumptie worden 1,45 miljoen ton minder broeikasgassen uitgestoten en meer dan 34 miljoen dierenlevens gered. Miljoenen mensen zullen gezonder gaan eten waardoor honderden miljoenen euro’s aan zorgkosten worden bespaard.

Van de opbrengsten wordt de prijs van groente en fruit verlaagd en worden de lagere inkomens in koopkracht gecompenseerd. Daarnaast krijgen boeren subsidies om hun bedrijf te verduurzamen en het dierenwelzijn te verbeteren.

Tapp
Een kleine verhoging van de prijs heeft enorm veel positieve gevolgen. Afbeelding: TAPP Coalitie

Eerlijke, hogere vleesprijs versneld invoeren

Het huidige kabinet is hiervoor een voorstel aan het schrijven voor de volgende regering. Hoewel we natuurlijk blij zijn met de positieve beoordeling van de plannen, zien we liever dat een eerlijke vleesprijs al door het huidige kabinet wordt ingevoerd. De dieren, het klimaat en onze gezondheid kunnen niet langer wachten.

Help ons daarom de invoering van een eerlijke vleesprijs te versnellen en teken nu de petitie!

Wat kun je nog meer doen?

  • Deel dit bericht met vrienden en familie met het verzoek de petitie te tekenen.
  • Stem in de supermarkt met je portemonnee door nóg vaker te kiezen voor plantaardige producten zoals peulvruchten, vlees- en zuivelvervangers.
  • Steunt jouw politieke partij dit voorstel nog niet? Stuur ze een e-mail met de vraag de invoering van een eerlijke vleesprijs op te nemen in hun verkiezingsprogramma.
  • Schrijf je in voor de Dier&Recht-nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws en onze acties voor de dieren.
Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.