Een groot deel van de biologische melkveehouders dreigt te verdwijnen

Koeien liggend in gras

Biologische melkveehouders zijn de dupe van maatregelen tegen het mestoverschot – een mestoverschot dat is veroorzaakt door de gangbare, intensieve veehouderij. Een kwart tot een derde van de biologische melkveehouders dreigt nu ten onder te gaan. En dat terwijl de vraag naar biologische producten in heel Europa toeneemt!

Derogatie en fosfaatrechten

Koste wat het kost wilde Nederland de mestderogatie behouden. Door deze afwijking van de EU-regels mogen Nederlandse boeren veel meer dierlijke mest uitrijden dan hun Europese concurrenten. Maar ondanks die extra ruimte is er nog steeds te veel mest uitgereden in Nederland. Het met Brussel afgesproken fosfaatplafond is daardoor overschreden. Om het mestoverschot terug te dringen (en zo de derogatie veilig te stellen!) moesten veel melkveehouders koeien naar de slacht brengen. Ook hebben boeren voortaan fosfaatrechten nodig voor iedere koe.

Biologische melkveehouderij

Ook biologische melkveehouders moesten koeien laten slachten, en ook zij moeten fosfaatrechten betalen. Dat is merkwaardig, want biologische melkveehouders dragen niet bij aan het mestoverschot en maken geen gebruik van derogatie.

Bioboeren streven naar duurzame kringlooplandbouw, waarbij dieren, gewassen en bemesting van biologische origine zijn. Ze lopen voorop als het gaat om dierenwelzijn, milieubescherming en natuurbescherming, en ze kunnen – in tegenstelling tot de intensieve veehouderij – hun mest probleemloos kwijt op een eigen biologische mestmarkt.

Vrijstelling voor bioboeren

Diana Saaman van SOS-Bioboeren (Save Organic Sector) waarschuwt dat een kwart tot een derde van de biologische melkveehouders ten onder dreigt te gaan door de verplichte krimp in koeien en de extra kosten van fosfaatrechten. Bovendien ontstaat er een tekort aan biologische mest, waardoor ook biologische akkerbouwers in de problemen komen.

De biologische melkveehouders hebben landbouwminister Carola Schouten gevraagd om een vrijstellingsregeling voor de fosfaatrechten. De minister gaat daar echter niet op in. Dat is wrang, te meer omdat geiten en mestkalveren wél worden vrijgesteld, terwijl die sectoren wel bijdragen aan het mestoverschot.

Steunbetuiging aan bioboeren

Dier&Recht steunt de biologische melkveehouders met raad en daad. Wij vinden het bespottelijk en onrechtvaardig dat bioboeren de dupe worden van de fraude in de intensieve veehouderij.

Sta jij ook achter de bioboeren? Teken dan de petitie voor een vrijstelling in het fosfaatrechtstelsel en laat de bioboeren zien dat ze niet alleen staan!

Lees hier meer over de biologische melkveehouder.

Deel dit artikel