Medewerkers Dier&Recht geïntimideerd en verwijderd bij paardenwedstrijd in Houten

aangespannen wedstrijd Houten
De aangespannen paardensport gaat gepaard met vele misstanden. Dier&Recht doet aangifte nadat twee medewerkers geïntimideerd werden en verwijderd zijn bij een wedstrijd.

Op zaterdag 17 juli controleerden twee medewerkers van Dier&Recht de omgang met paarden bij een aangespannen paardenwedstrijd in Houten. Zij zijn zonder opgaaf van reden van het terrein verwijderd. De beveiliging eiste daarbij identificatie op en heeft beeldmateriaal gewist van telefoons. Wij doen aangifte tegen de organisatie.

Omstreden tak van paardensport

In de aangespannen paardensport lopen paarden voor een koetsje in onnatuurlijke houdingen rondjes voor een jury. Dier&Recht publiceerde eerder over de vele dieronvriendelijke dwangmiddelen binnen deze sport. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) besloot in 2020 om de meest dieronvriendelijke dwangmiddelen te verbieden tijdens wedstrijden.

Afgescheiden verenigingen

De Vereniging van Eigenaren en Rijders Tuigpaarden (VERT) en Verenigde Hackneyrijders in Nederland (VHN) verzetten zich fel tegen dat verbod en zijn daarom uit de KNHS gestapt. De wedstrijd van afgelopen weekend was een evenement van deze afgescheiden verenigingen. Dier&Recht besteedde vorig jaar uitgebreid aandacht aan de vele misstanden tijdens een eerder evenement van deze organisaties.

Aangifte

De medewerkers van Dier&Recht werden van het terrein verwijderd door bestuursleden en beveiligers van het evenement. Een van de vrouwen is op agressieve wijze door zes personen omsingeld. Daarbij werd haar tas doorzocht, is haar telefoon afgepakt en werd beeldmateriaal gewist. Zij doet aangifte van intimidatie.

Petitie tegen pijnlijke dwangmiddelen

Wij vragen om wettelijke maatregelen tegen het gebruik van pijnlijke dwangmiddelen bij het trainen van paarden. Wil jij ook een verbod op de dieronvriendelijke omgang met paarden? Teken de petite!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.