Stop de aangespannen paardensport

Gesloten

Stop de aangespannen paardensport

30.92130.000

30.921

De aangespannen sport is een bizarre tak van paardensport. Paarden worden voor een koetsje gespannen en moeten een paar rondjes lopen. Met harde hand worden ze gedwongen tot volstrekt onnatuurlijke houdingen. Een jury beoordeelt hun houding en manier van bewegen. Hoe extremer de houding, des te hoger de score.

Dierenleed door dwangmiddelen

Dwangmiddelen zijn de norm in deze ‘sport’. De paarden hebben niet alleen een bit in hun mond waarmee ze worden aangestuurd maar vaak is er nog een tweede bit, dat hen dwingt hun hoofd onnatuurlijk hoog te houden. Laat een paard het hoofd zakken dan trekt dat bit de mondhoeken omhoog – soms met scheuren tot gevolg.

Hun mond zit vol pijnlijk ijzer, ze hebben een ketting om hun kin, en een strakke neusriem snoert hun mond dicht. Regelmatig wordt zelfs de tong vastgebonden. En niet alleen hun hoofd wordt in de tang genomen!

De benen móéten omhoog

Tijdens trainingen hebben de paarden metalen kettingen of ringen om hun benen, die op de gevoelige bovenrand van de hoeven slaan. Pijnlijk! Dat is precies de bedoeling want daardoor tillen ze hun benen extra hoog op: dat vindt men mooi in de aangespannen sport. Om dat te trainen worden soms sterke elastieken aan de benen gebonden.

En wat te denken van gember of sambal in de anus, voor een mooie staarthouding? Of een staartbeugel, waardoor de staart niet meer te gebruiken is voor balans? En oordoppen voor een ‘vrolijke’ stand van de oren? Er is geen enkele controle op wat er allemaal gebeurt met deze paarden.

Paarden hebben bescherming nodig

Waarom mag een paard niet bewegen op een natuurlijke wijze? Al deze stress, pijn en verwondingen zijn volstrekt onacceptabel. Er is op dit moment geen wet die de paarden beschermt tegen deze vormen van dierenmishandeling. Dit kan zo niet langer: de aangespannen paardensport moet verboden worden!

Teken de petitie!

Wij eisen een respectvolle omgang met paarden, die recht doet aan hun natuur. Géén pijn, géén dwang! Om dat te bereiken zijn wettelijke regels nodig, zodat paarden eindelijk bescherming krijgen.

Help jij mee om de paarden te verlossen uit hun pijnlijke keurslijf? Teken nu de petitie!

In de media

| Dier-en-arts.nl | Medewerkers Dier&Recht geïntimideerd en verwijderd bij paardenwedstrijd in Houten
Gesloten

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

JA, ik teken tegen dwangmiddelen in de paardensport!

Ik vind het onacceptabel dat paarden onder dwang tot het uiterste gedreven worden voor de sport. Ik strijd voor een pijnloos leven voor deze dieren!

Lees hier de volledige tekst

Petititetekst 'Stop pijn en dwang in de paardensport'

Aan minister Carola Schouten,

Ik maak me grote zorgen over de trainingsmethodes en dwangmiddelen in de paardensport. Veel paarden worden onder druk gezet om te presteren, waarbij het gewenste gedrag op een zeer dieronvriendelijke manier wordt afgedwongen. Dit terwijl er andere, diervriendelijke methodes beschikbaar zijn. Het is absoluut noodzakelijk dat er snel paard-specifieke wetgeving komt om het welzijn van de dieren te waarborgen.

Paarden zijn sociale, intelligente dieren die, ook in de Nederlandse wet, een intrinsieke waarde hebben die los staat van hun nut voor de mens. Er dient een verbod te komen op dwang- en trainingsmiddelen die het paard pijn doen, verwonden of dwingen tot een onnatuurlijke houding. Hieronder vallen in ieder geval:

 • bitten;
 • smalle, snijdende of harde neusriemen;
 • hoofdstellen met hefboomwerking zoals ‘bosals’ en ‘hackamores’;
 • opzetteugels en bijbehorende opzetbitten;
 • hulpteugels en andere middelen waardoor het paard zijn hoofd niet vrij kan bewegen;
 • hulpmiddelen die de tong van het paard fixeren;
 • gewichten, kettingen, elastieken en ringen (met en zonder lood) aan en om de benen;
 • verzwaarde en dubbele hoefijzers;
 • fixerende staartlepels en oordoppen;
 • zwepen;
 • puntige sporen.

Zelfregulering faalt

De pogingen tot zelfregulatie binnen de paardensportsector blijven al jarenlang zonder resultaat. De enige manier om de sector en paardeneigenaren aan te zetten tot diervriendelijke trainingsmethoden, is door middel van wetgeving. De huidige wetgeving is onvoldoende specifiek om het welzijn van paarden te garanderen.

Mijn oproep

Als minister van Landbouw bent u verantwoordelijk voor het welzijn van paarden; ze hebben uw zorg nodig. Laat ze niet langer lijden onder pijnlijke dwangmiddelen. Ik vraag u om passende wetgeving en een verbod op de hierboven genoemde dwang- en trainingsmiddelen.

Ik roep u met klem op om snel actie te ondernemen!

Hoogachtend,

voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!

Zojuist getekend

 • Anoniem (1 jaar 3 maanden)
Deel deze campagne