Mazzel voor de paarden: geen optocht op Prinsjesdag!

Paarden bij een oefening op het strand van Scheveningen.
Paarden tijdens een oefening voor Prinsjesdag 2019. Een still uit de video van Omroep Gelderland.

Tot dit jaar vond er iedere Prinsjesdag een rijtoer plaats met 64 paarden. In de dagen voorafgaand aan de optocht werd er flink met de paarden geoefend. Beelden van de oefeningen illustreren genadeloos hoe blind we zijn voor het leed dat we paarden aandoen. Blijkbaar is het lastig om pijn bij paarden te herkennen.

Pijn tijdens de oefeningen

De paarden lieten bij de oefeningen veel signalen van pijn en ongemak zien: weggedraaide ogen, opengesperde monden, blauw aangelopen tongen, van pijn vertrokken wangen en lippen. De paarden kunnen niet ontkomen aan de pijn van het in de mondhoeken getrokken bit. Het enige wat de dieren kunnen doen om de pijn te verzachten, is hun mond openen en proberen de druk zoveel mogelijk te verdelen over tong en mondhoeken. De riem om hun neus zorgt er echter voor dat ze hun mond niet ver kunnen opendoen.

Pijn tijdens de optocht

Ook tijdens de optocht hadden de paarden veel pijn. Dat is te herkennen aan dat ze hun hoofd omhoog gooien of hun tong tussen bit en mondhoeken duwen om de pijn te verminderen. Of ze klapperen met hun onderlip en kwijlen.

Geen optocht dit jaar!

Dit jaar hebben de paarden mazzel: de optocht met de koninklijke stoet gaat niet door. Dat scheelt veel paardenleed! Laten we hopen dat we volgend jaar geen rekening meer hoeven te houden met een besmettelijk virus… maar dat ook dán de rijtoer niet plaats zal vinden! Want eerlijk is eerlijk: naast alle narigheid die het coronavirus veroorzaakt, heeft het voor deze paarden dan toch iets moois gebracht.

Strijd mee voor een pijnloos leven voor paarden: teken tegen dwangmiddelen in de paardensport!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)