Marktplaats, kom in actie: verwijder foute advertenties!

zieke buldog

Marktplaats heeft duidelijke regels voor adverteerders: producten en dieren die illegaal zijn, mogen niet worden aangeboden of gevraagd op het handelsplatform. Er mag van Marktplaats dus niet gehandeld worden in dieren die niet zijn gefokt volgens de Wet Dieren. Maar dat gebeurt wel.

De regels van Marktplaats: illegaal is verboden

In de voorwaarden van Marktplaats staat: “Het is niet toegestaan producten aan te bieden die illegaal of onrechtmatig zijn of waarvan de handel is verboden.” In de toelichting bij advertenties met dieren staat: “Je mag alleen dieren vragen of aanbieden als er voldaan wordt aan de Wet dieren en daarop gebaseerde regelgeving. Hetzelfde geldt voor de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.”

Advertenties met kortsnuitige honden mogen niet op Marktplaats

Het is in Nederland illegaal om (met) honden te fokken die een te korte snuit hebben. Vraag en aanbod van honden met een te korte snuit zijn dus verboden volgens de regels van Marktplaats. Het is eveneens niet toegestaan om de diensten van een dek-reu aan te bieden als die een snuit heeft die niet voldoet aan de wet.

Regels zijn goed, handhaving ontbreekt

Het is duidelijk: Marktplaats heeft in principe goede regels voor adverteerders, het is alleen jammer dat die regels niet worden gehandhaafd. Malafide fokkers en handelaren krijgen vrij spel, daarmee draagt Marktplaats bij aan het fokken van ernstig zieke dieren. Dier&Recht roept Marktplaats op om mee te helpen in de strijd tegen foute fokkers en handelaren.

Marktplaats, kom in actie! Handhaaf je eigen regels: weiger en verwijder advertenties als die niet voldoen aan het advertentiebeleid!

Wil jij ook helpen in de strijd tegen malafide fokkers en handelaren? Meld foute advertenties!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)