Maine Coon fokker betaalt aankoopsom terug

Mainecoon

De fokker van een Maine Coon met de erfelijke aandoening epifysiolyse heeft de aankoopsom aan de eigenaar terugbetaald. Deze schikking trof Dier&Recht met de fokker. De kat maakt het inmiddels gelukkig weer goed. 

Epifysiolyse

De eigenaren van de kat, een Maine Coon van nog geen 2 jaar, merkten op dat hun jonge kat wel erg veel rust zocht en pijn leek te hebben. Hij ging veel liggen, ook tijdens het eten, en probeerde zo min mogelijk te bewegen. De dierenarts constateerde al snel dat er sprake was van epifysiolyse aan beide heupen, een aandoening waarbij de heupkop ter hoogte van de groeischijf loslaat. Een grote schrik voor de baasjes die ervan uitgingen een gezonde kat te hebben gekocht.

Epifysiolyse komt met name voor bij de Maine Coon, en in het bijzonder bij gecastreerde katers. Zo ook bij deze kater, die de eigenaar juist op verzoek van de fokker had laten castreren. De aandoening wordt vooral gezien op de leeftijd van anderhalf jaar. Op deze leeftijd hoort de groeischijf al gesloten te zijn en de heup volledig ontwikkeld.

Flexibele dieren

Met een operatie kan de dierenarts de aangetaste heupkoppen verwijderden. Katten zijn gelukkig uiterst flexibele dieren die zonder heupkoppen kunnen leven. Spierfunctie kan een groot deel van het ongemak oplossen. Wel moeten baasjes opletten dat er geen overgewicht ontstaat bij de kat.

Deze sterke kater heeft twee operaties moeten ondergaan, waardoor de eigenaren de nodige medische kosten hebben moeten maken.

Wettelijke aansprakelijkheid

De fokker weigerde om de kosten te vergoeden en wees op het koopcontract waarin was opgenomen dat de eigenaar slechts aanspraak kon maken op een nieuwe kat. Daar gingen de kopers uiteraard niet mee akkoord; zij schakelden Dier&Recht in. Wij wezen de fokker erop dat de wettelijke aansprakelijkheid niet op deze wijze mag worden beperkt. De kopers mochten ervan uitgaan dat ze een gezonde kat kochten, zonder erfelijke aandoeningen. Ook rechters erkennen bovendien dat een huisdier onderdeel van een gezin is. En een gezinslid ruil je niet in. 

De fokker erkende uiteindelijk dat er sprake was van een erfelijke aandoening, en stemde in met een schikking. Hierin werd terugbetaling van de aankoopsom toegezegd. De kwestie is daarmee afgedaan. 

De kat is inmiddels hersteld van de operaties en maakt het gelukkig weer goed.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!