Kattenallergie? Ook van een naaktkat ga je niezen

vrouw met naaktkat

Van naaktkatten wordt wel gezegd dat ze een oplossing zijn voor mensen met een kattenallergie. Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Hypoallergene katten bestaan niet. Ook baasjes van een naaktkat krijgen allergische klachten. En de kat zelf wacht een leven lang leed.  

Hypoallergeen label

Kattenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals de sphynx, krijgen vaak het label ‘hypoallergeen’. Dit is onterecht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat álle katten bestanddelen uitscheiden die allergische reacties veroorzaken. Dus ook de zogenaamde hypoallergene katten.

Allergenen zitten niet niet in de vacht

Mensen met een kattenallergie reageren namelijk niet op stoffen uit de vacht, zoals wordt gedacht. Een allergie voor katten wordt veroorzaakt door het Fel d1-eiwit. Dit eiwit wordt uitgescheiden door de speeksel- en talgklieren en zelfs via de urine van de kat. Het wordt verspreid wanneer de kat zich wast, huidschilfers verliest en zelfs via de kattenbak.

De mythe van de hypoallergene kat is ontkracht door onderzoek naar allergenen in huisstof. In woningen met zogenaamde hypoallergene katten werd net zoveel allergeen in het huisstof aangetroffen als in woningen met een ‘gewone’ kat.

Naaktkatten lijden

Een allergie is dus geen reden of excuus voor de aanschaf van een naaktkat. Er is geen enkele reden. De kaalheid waar deze dieren bewust op worden gefokt, is een genetische afwijking; gezonde katten hebben een vacht. Die beschermt hun lichaam tegen zon, kou, ziekteverwekkers en verwondingen. En de vacht speelt net als de snorharen een enorme rol in ‘het voelen’, en communiceren met soortgenoten. Kale katten zijn als het ware deels blind en stom. Ze lijden hun leven lang onder hun kaalheid.

Overigens is het fokken van katten die lijden onder hun uiterlijk, zoals de sphynx, verboden. Koop je een naaktkat, dan draag je bij aan de illegale fokkerij.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.