Kalverrechtszaak gaat door ondanks corona

Kalveren op een rooster

Op 9 april 2020 zou de rechtszaak van Dier&Recht tegen de Nederlandse staat plaatsvinden bij de rechtbank Den Haag. We eisen dat de overheid de wet handhaaft die harde, gladde roostervloeren in kalverstallen verbiedt. Helaas werd onze rechtszaak door de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld. Gelukkig hebben we na overleg met de staat en de rechtbank een oplossing gevonden: een schriftelijk pleidooi.

Waar gaat het ook alweer over?

In Nederland worden jaarlijks anderhalf miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Ze brengen hun hele leven door op kale, harde vloeren die glad zijn van mest en urine. Dat is erg slecht voor hun welzijn. Ze glijden uit, lopen verwondingen op en worden soms zelfs kreupel. De oplossing is al heel lang bekend: zachtere bodembedekking zoals rubbermatten, of nog beter: stro!

Het gebruik van harde, gladde roostervloeren is verboden, maar de overheid doet niets om de wet te handhaven en kalverleed te voorkomen. Daarom gaan wij hier een einde aan maken met het laatste redmiddel: een rechtszaak tegen de staat.

Uitstel door coronacrisis

We keken vol vertrouwen uit naar de zitting op 9 april, maar vervolgens brak het coronavirus uit. Helaas werd ook onze rechtszaak uitgesteld. Hoewel de rechtbank begreep dat de kwestie voor ons heel belangrijk is, kreeg de zaak geen prioriteit. Het was nog maar de vraag wanneer de nieuwe zittingsdatum ingepland zou kunnen worden.

Dat is heel begrijpelijk in deze moeilijke tijden, maar wel erg jammer. We wilden uiteraard dat de rechtbank zich zo snel mogelijk over de kwestie zou buigen.

Oplossing: schriftelijke voortzetting

Gelukkig blijkt er een andere oplossing mogelijk: nu er geen mondelinge behandeling van de zaak kan plaatsvinden, is in overleg met de staat en de rechtbank Den Haag gekozen voor een schriftelijk pleidooi. Dit houdt in dat zowel Dier&Recht als de staat de kans krijgen om de belangrijkste punten schriftelijk toe te lichten.

Steun de rechtszaak

We zijn erg blij dat de rechtbank heeft ingestemd met deze oplossing, nu kan de zaak zo snel mogelijk worden beoordeeld door de rechter. We hebben er nog steeds veel vertrouwen in dat we deze belangrijke rechtszaak voor de kalveren kunnen winnen. Het vonnis wordt eind juli verwacht.

Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Steun onze rechtszaak en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)