Invalide Duitse herder wint belangrijke prijs op hondenshow

Duitse herder Cruaghaire Catoria

Duitse herder Cruaghaire Catoria heeft moeite om normaal te kunnen lopen tijdens hondenshow Crufts

Een Duitse herder die nauwelijks op zijn benen kon staan, won bij internationale hondenshow Crufts afgelopen maandag de prijs voor de mooiste hond van het ras. Crufts staat bekend als de meest prestigieuze hondenshow ter wereld.

Rel om Duitse herder
Er brak een rel los toen er beelden naar buiten kwamen van de Duitse herder Cruaghaire Catoria, die moeite had om normaal te kunnen lopen. De achterpoten en voorpoten van de hond coördineerden niet goed met elkaar. De oorzaak zit hem zeer waarschijnlijk in de extreem aflopende rug en zwakke achterhand van de hond. Uitgerekend deze hond won de belangrijke prijs voor mooiste hond van het ras.

Heupdysplasie
In de rashondenwereld wordt een zo laag mogelijke achterhand bij Duitse herders als ‘mooi’ gezien. Hier wordt actief op gefokt. Het zorgt echter voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie. Als je een foto van de oorspronkelijke Duitse herder naast een foto van het tegenwoordige ras legt, dan zie je een dramatisch verschil.


De Duitse herder, toen en nu.

Geen eenmalig incident
De vraag is hoe de hond door de kwalificaties voor Crufts heen is gekomen. Een eis om mee te mogen doen aan Crufts is dat de hond tenminste één keer eerder een prijs moet hebben gewonnen. Dat wekt de suggestie dat dit geen eenmalig incident is. Bovendien waren er naast de Duitse herder nog meer honden die het moeilijk hadden tijdens de show, zoals een Pekingees met ademhalingsproblemen door zijn te platte neus. In 2014 won de poedel Ricky, te zien in de foto hieronder. De Engelse dierenwelzijnsorganisatie RSPCA doet nu een dringende oproep om het fok- en jureringsproces te onderzoeken, inclusief een onafhankelijk onderzoek naar de rasstandaarden.

Rechtszaak Dier&Recht
Ook in Nederland lopen veel honden rond met ernstige gezondheidsproblemen door inteelt en het fokken op een extreem uiterlijk. Sinds 2013 voert Dier&Recht een rechtszaak over de Duitse herders Angus en Mac. De twee stamboomhonden, die uit hetzelfde nest komen, lijden beiden aan ernstige heupdysplasie. Mac is zelfs al vier keer geopereerd en de kosten van dierenarts en medicijnen lopen inmiddels in de tienduizenden euro’s. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht