Internationale federatie voor paardensport verbiedt afscheren tastharen

paard op op wedstrijd aangespannen sport
Tijdens een wedstrijd voor de aangespannen sport op 12 september in Houten liepen vrijwel alle paarden rond met een compleet geschoren hoofd.

Op de algemene vergadering van de internationale federatie voor de paardensport FEI (Fédération Équestre Internationale) is onlangs unaniem besloten dat paarden zonder tastharen vanaf 1 juli 2021 niet langer welkom zijn op de evenementen. De overkoepelende organisatie laat weten dat paarden met afgeschoren tastharen, vanaf die datum zonder pardon worden gediskwalificeerd.

De nieuwe regel is onderdeel van het veterinaire reglement en is van toepassing op sportpaarden in alle disciplines die deelnemen aan internationale wedstrijden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor paarden waarvan de tastharen om veterinaire redenen zijn verwijderd.

De Duitse hippische federatie (FN) had de FEI verzocht om ook het uitscheren van de oren te verbieden. Dat verbod ging de FEI echter te ver omdat de federatie de haren in het oor niet beschouwd als tastharen.

Tastharen verwijderen is ook in Nederland niet toegestaan

Dier&Recht riep eerder dit jaar op tot een wettelijk verbod op het afscheren van tastharen. De tastharen hebben een belangrijke functie voor het paard, het afscheren daarvan is een ernstige inbreuk op het welzijn van het dier. Op evenementen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is het volgens het regelement niet toegestaan om de tastharen korter af te scheren dan één centimeter. Hun Gids voor Goede Praktijken vermeldt hierover:

“Het is verboden om tastharen volledig te verwijderen. Het is niet toegestaan om de haren aan de binnenzijde van de oorschelp af te scheren, omdat deze de uitwendige gehoorgang beschermen. Het is echter geen probleem als overmatig uitstekende haren worden afgeknipt.”

Nederlandse regels worden niet gehandhaafd

Ondanks die regels registreerde Dier&Recht tijdens een wedstrijd voor de aangespannen sport op 12 september in Houten nog dat vrijwel alle paarden rondliepen met een compleet geschoren hoofd. De regels van het KNHS werden hier openlijk en ongestraft overtreden. Hopelijk draagt de uitspraak van de FEI ertoe bij dat deze regels vanaf volgend jaar strenger worden gehandhaafd.

Deel dit artikel