Instakat Yohji: wel populair, niet gezond

Yohji instakat
Het is bij Yohji overduidelijk dat hij gebitsproblemen heeft en dat zijn ogen niet goed staan (strabismus - scheelstand)

De Haarlemse kat Yohji is een Perzische kat met een exteem korte snuit. Door zijn opvallende uiterlijk is hij razend populair op Instagram. Vanwege die populariteit was Yohji zelfs te zien in het jeugdjournaal en in Hart van Nederland. Een treurige zaak want deze katten lijden enorm onder hun extreme uiterlijk.

Perzische katten vaak ongezond

Omdat de extreem korte snuit hun luchtwegen blokkeert, zijn Perzische katten vaak chronisch benauwd. Ook kijken ze dikwijls scheel en krijgen ze pijnlijke oogaandoeningen omdat hun ogen niet goed in de oogkassen passen. Bovendien hebben ze veel gebitsproblemen, want hun tanden passen niet meer in de veel te kleine bek. Dat is ook overduidelijk zichtbaar bij Instagramkat Yoshji. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben deze katten vaak ook nog een waterhoofd!

Media-aandacht maakt populair

Media-aandacht en vertoningen in reclames maken dit soort katten extra populair. Veel mensen willen graag ook zo’n opvallende kat. En daardoor worden ze vaker gekocht en gefokt. Dat is slecht nieuws voor de katten. Daarom nemen we contact op met het Jeugdjournaal en Hart van Nederland en informeren we ze over de vele aandoeningen van deze dieren. We leggen het ook uit aan het baasje van Yohji en vragen of ze haar volgers wil waarschuwen om niet zo’n kat te kopen.

Eerlijk informeren is noodzakelijk

We hopen dat de vraag naar Perzische katten afneemt naarmate mensen zich meer bewust zijn van de vele problemen waar dit ras onder lijdt. Een opvallend uiterlijk zorgt wellicht voor wat extra volgers op social media maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon een gezonde kat.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.