Hoe leuk is paardensport als paarden ervoor sterven?

varseveld
Bij een vaste hindernis stoot de balk niet los als die wordt geraakt door het paard, met alle risico's van dien.

Topruiters nemen tijdens wedstrijden risico’s met de gezondheid van hun dieren. Bij bepaalde wedstrijdonderdelen zoals de cross en springfinales zijn die risico’s enorm, daar raken paarden soms ernstig gewond. Dat is onfortuinlijk, maar het ‘hoort erbij’, volgens de paardensportsector. Dat geldt dan misschien voor de ruiters die het risico nemen maar een paard kiest daar niet voor.

Eventing

Afgelopen weekend was het opnieuw raak en overleed een paard op een eventingwedstrijd in Aken. Het dier brak zijn been tegen een vaste hindernis. Dat was reden genoeg om het paard te laten inslapen.

Eventing bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en een crossbaan met vaste hindernissen. Die laatste is veroorzaakt de meeste dodelijke ongelukken. Ook op de Olympische spelen in Tokyo werd een paard afgemaakt vanwege een ernstige blessure die was opgelopen in de cross. Aankomend weekend is er weer een grote eventingwedstrijd. Welk paard is het volgende slachtoffer?

Blessures eindigen al snel met de dood

Eind juni overleed een paard tijdens een springwedstrijd in Limburg. De reden: een explosieve breuk. Die breuk bleek zo ernstig dat de arts het dier ter plekke liet ingeslapen. Paarden moeten tijdens springwedstrijden over hindernissen springen die bijna even hoog zijn als zijzelf. Tijdens de finale wordt de druk opgevoerd want het snelste paard wint de wedstrijd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die het nieuws haalden maar buiten het zicht van het publiek sneuvelen veel meer paarden door blessures. In tegenstelling tot mensen, is het bij paarden moeilijk om een gebroken been te helen. Bij een gecompliceerde breuk wordt al snel gekozen voor euthanasie. Dat maakt topsport voor paarden een risicovolle onderneming.

Onacceptabele risico’s voor een spel

In de topsport neemt het risico op dodelijke blessures toe doordat de parcours alsmaar zwaarder en gevaarlijker worden. Ruiters riskeren daarbij het leven van hun paard omdat ze een spel willen winnen. Het is volstrekt onacceptabel dat het vermaak van mensen zwaarder weegt dan het leven van een dier!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.