Hoe geef je een kat een pil?

Boze kat

Als gezelschapsdierenarts is het  vaak nodig een kat een pil voor te schrijven. Het is een van de grootste doemscenario’s voor een eigenaar: een pil in een kat krijgen, soms twee keer per dag en soms zelfs levenslang. Samen met mijn superassistente Mandy laat ik altijd even zien hoe je dat doet: een kat een pil geven. Moeilijk is het namelijk niet, maar het vereist wel enige handigheid én een meewerkende kat!

Hoe kun je het beste te werk gaan?

Zet de kat op tafel, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Pak beide voorpootjes van het slachtoffer, net boven de ellebogen, en plaats de rest van de kat tussen je armen en bovenlijf. Rent jouw kat niet weg, dan is vasthouden niet nodig.

De ander, in dit geval Mandy, pakt de jukboog van de kat (het hardere deel onder de ogen) met de linkerhand (met rechts als je linkshandig bent). Het kopje gaat iets omhoog en de mond gaat open. Met de middelvinger van haar rechterhand drukt Mandy heel rustig het onderkaakje omlaag. Leg de pil met de duim- en wijsvinger achter op de tong. De kat slikt en klaar is Kees! Om het slikken te stimuleren kan je met een spuitje een beetje water in de mondhoek doen. Vergeet niet het spuitje van tevoren klaar te leggen. 

Tips

  • Begin bij een kitten al met pilletjes geven, al zijn het kleine snoepjes, dan raakt het eraan gewend. Beloon je kitten nadien met iets extra lekkers.
  • Geef een keer per dag op een vast tijdstip snoep in de vorm van een spel, dan kan je er in de toekomst een pilletje tussen doen.
  • Stop de pil, eventueel fijngeprakt, in een klein beetje blikvoer, in de ochtend na een periode van vasten (de nacht). Als de kat trek heeft, eet hij gauw het blikvoer op. Geef daarna pas de rest van het voer.
  • Stop de pil in kneedbaar snoep (Easypill) en gooi het weg als een spelletje. Je kunt ook zachte Goudse kaas of paté gebruiken.
  • Moet je veel (bitter smakende) pilletjes geven, haal dan lege capsules bij de apotheek en stop er zoveel mogelijk in één capsule. Overleg wel met de dierenarts wat wel en niet gelijktijdig mag.
  • Maak de capsule, of een droge pil een beetje glad met boter of olie zodat deze niet blijft plakken aan het gehemelte.
  • Rent je kat weg en ben je alleen, rol de kat dan in een handdoek of zet de kat in de vensterbank zodat hij niet achteruit kan lopen.
  • Soms kunnen medicijnen in de vorm van een drankje gegeven worden, vraag hiernaar bij je dierenarts.

Om een eigenaar van dienst te zijn, zijn er gelukkig al smakelijke pillen bedacht (helaas zijn de smaken soms alleen lekker voor de eigenaar en niet voor de kat – vanillesmaak bijvoorbeeld), vraag ernaar bij je eigen dierenarts.

Succes!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.