Het verhaal van een Zweedse veeboer die veganist werd

Afbeelding ter illustratie © Jai79 / Pixabay

Het Zweedse paar Gustaf en Caroline Söderfeldt vertrok in 2006 van de stad naar het platteland. Ze waren het stadsleven beu en wilden een kleinschalig veebedrijf starten: een bedrijf met hart voor de dieren, als tegenwicht voor de intensieve veehouderij. Ze wilden dat hun dieren gelukkig zouden zijn. Ze hadden schapen, geiten, kippen, eenden en varkens. Hun bedrijf groeide voorspoedig, op een gegeven moment hadden ze wel dertig varkens. Ze openden een winkel in de stad voor de verkoop van hun vlees.

Hoewel hun bedrijf succesvol was, voelden Gustav en Caroline zich steeds ongemakkelijker. Ze waren goed voor hun dieren, ook al waren het er inmiddels zóveel dat ze niet meer met elk dier een band konden opbouwen. Maar het bleef ellendig om een zeug haar biggen af te nemen. En de angst van de dieren als ze op weg gingen naar het slachthuis, deed hen pijn. Bovendien bleken hun klanten nauwelijks geïnteresseerd te zijn in hun ideeën over de veehouderij; langs die weg viel dus geen verbetering van het lot van slachtvee te bereiken.

Ieder suste zijn eigen geweten: Gustav en Caroline door zichzelf voor te houden dat hún dieren in ieder geval een goed leven hadden; de klanten door éénmaal per week ‘goed’ vlees te eten. Dat weerhield hen er niet van om de rest van de week het goedkopere vlees van de intensieve veehouderij te eten.

En toen kwam de omslag. Caroline keek op YouTube regelmatig naar filmpjes over veganisme, en Gustav ging dat ook doen. Al heel snel werd hem duidelijk dat veganisten hetzelfde willen als hij: dat dieren een goed leven hebben. Precies dat was de reden waarom Caroline en hij boer waren geworden… Veganisten gingen een stap verder: als je wilt dat dieren een goed leven hebben, moet je ze gewoon niet fokken voor voedsel!

Gustav en Caroline ontdekten dat een veganistische levensstijl gezonder is. Ze waren er altijd van uitgegaan dat mensen vlees nodig hebben; nu dat niet zo bleek te zijn, was er geen enkel excuus meer voor het fokken en doden van dieren voor voedsel.

Om een lang verhaal kort te maken: van veeboeren werden Gustav en Caroline veganisten en groentetelers. Ze voelen zich een stuk gezonder en gelukkiger!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht