Het tuig in de aangespannen sport

paard met tuig

Bij de aangespannen sport worden paarden voor een koetsje gespannen. Ze worden beoordeeld op hun houding en manier van lopen. Omdat de vereiste houding en manier van lopen heel onnatuurlijk zijn, wordt er dwang gebruikt. Het tuig (alle riemen, koorden, ijzerwerk en andere attributen waarmee de paarden worden opgetuigd) speelt daarbij een belangrijke rol.

Lichamelijk gefixeerd, zintuiglijk geblokkeerd

In de aangespannen sport moet het paard lopen met hoog opgeheven hoofd en staart. Ook de benen moeten ‘ruim en hoog’ worden opgeheven bij het lopen. De paarden worden in een keurslijf geperst: houding en beweging worden gefixeerd en afgedwongen.

Opzetbit en opzetteugel bepalen de stand van het hoofd

Naast het ‘gewone’ bit waarmee een paard wordt aangestuurd, heeft een paard in de aangespannen sport vaak nóg een bit in de mond: het opzetbit. Aan dit opzetbit zit een touwtje vast (de opzetteugel) waarmee het hoofd van het paard in een opgerichte houding wordt gedwongen. Als het paard z’n hoofd even laat zakken, trekt het opzetbit hard aan de mondhoeken – soms zo hard dat die scheuren.­

Staartbeugel fixeert de staart

Normaal gesproken hangt de staart van een paard ontspannen langs het lichaam of beweegt ritmisch mee tijdens het lopen. Paarden gebruiken hun staart om in balans te blijven en om bijvoorbeeld vliegen weg te slaan. Maar in de aangespannen sport vindt men het sierlijk als paarden hun staart constant omhoog hebben staan. Die staartpositie wordt afgedwongen door middel van een staartbeugel. Het evenwichtsgevoel van het paard wordt hiermee belemmerd.

Doordat hun hoofd en staart omhoog worden gedwongen, trekt de rug van de paarden hol. Dat doet pijn en veroorzaakt slijtage van ruggenwervels.

Dubbele hoefijzers en te lange hoeven forceren hoog optillen benen

Een overdreven hoge en ruime beweging van de benen is heel gewild in deze sport. Deze loopwijze wordt op allerlei manieren afgedwongen: onder andere door middel van extra dikke, extra zware hoefijzers en te lange hoeven. Daarmee maakt een paard hogere stappen dan wanneer het normale hoeven heeft. De gewrichten worden hierdoor extra belast en er staat meer druk op de voorkant van de hoef waardoor er sneller peesblessures ontstaan.

een paard in tuig
De tuigonderdelen in de aangespannen sport.

Respectvol omgaan met paarden: het kan!

De aangespannen sport behandelt paarden respectloos, er is geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Hun gezondheid en welzijn worden ernstig aangetast; omdat ze met hun houding en beweging moeten voldoen aan bizarre eisen. Vind jij ook dat dit moet stoppen? Teken de petitie tegen het gebruik van dwangmiddelen in de paardensport!

Het kan gelukkig ook anders. Met een positieve omgang zonder dwangmiddelen kun je veel bereiken met deze mooie dieren.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.