HEMA staakt gebruik Franse Bulldogs en Mopshonden in reclames

Hema mopshond met nepneus

Eerder dit jaar gebruikte HEMA nog een Franse Bulldog bij het aanprijzen van hun financiële diensten. En op Instagram vertoonde het bedrijf regelmatig Mopshondjes bij hun producten. Naar aanleiding van deze uitingen verzochten we HEMA niet langer reclame te maken met kortsnuitige honden.

Het verzoek van Dier&Recht

We informeerden HEMA over de vele aandoeningen van Franse Bulldogs en Mopshonden en verzochten het bedrijf om het reclamebeleid aan te passen. Veel van deze rashondjes lijden chronisch aan ademhalingsproblemen, gebitsproblemen, oogaandoeningen, rugaandoeningen, pootafwijkingen, geboorteproblemen en huidontstekingen.

Het gebruik van Franse Bulldogs en Mopshonden in media-uitingen draagt bij aan de groeiende populariteit van deze honden. Dit zorgt voor een toename van het aantal fokkers. Om dit te voorkomen, vragen we organisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen en alleen reclames te maken met gezonde dieren.

De reactie van Hema

HEMA reageerde als volgt: “Hartelijk dank voor het bericht dat wij namens uw stichting Dier&Recht hebben ontvangen. Wij zijn met de betrokken afdelingen en collega's in gesprek gegaan en waren er al snel uit. HEMA wil geenszins bijdragen aan de mogelijke promotie van dieren met gezondheidsproblemen, zoals door u beschreven in uw brief en op uw website. Om die reden hebben wij besloten per direct al onze uitingen rondom de HEMA zorgverzekering waarop de Franse bulldog te zien is, stop te zetten en van alle communicatiekanalen te verwijderen. Daarnaast zal HEMA geen gebruik meer maken van deze dieren in nieuwe reclame-uitingen.

Nogmaals dank voor uw duidelijke signaal en oplettendheid. Overigens zullen wij ons besluit naar aanleiding van uw signaal en concreet verzoek organisatiebreed communiceren via ons intranet. Hierbij zullen wij tevens aandacht vragen voor uw stichting en de mogelijkheid een donatie te doen.”

Een dikke pluim voor HEMA

Bedankt HEMA voor het aanpassen van het bedrijfsbeleid! Heel fijn dat iedereen binnen het bedrijf wordt geïnformeerd over de gezondheidsproblemen van Mopshonden en Franse Bulldogs. En hartelijk bedankt voor de extra aandacht voor onze stichting, die volledig afhankelijk is van donaties. Wij hopen dat veel bedrijven dit voorbeeld volgen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.