Goede voornemens: stop overgewicht bij katten

Dikke kat

Overgewicht bij katten komt geregeld voor en is zeker een probleem. Katten met overgewicht worden belemmerd in hun bewegingsvrijheid en hebben een veel grotere kans op suikerziekte. Als ze artrose hebben, verergert overgewicht bovendien de pijn.

Meer kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 (ofwel suikerziekte als gevolg van leefstijl) komt bij katten met overgewicht nogal eens voor. Het goede nieuws is dat als de suikerziekte goed wordt behandeld en je je kat goede voeding geeft, de ziekte genezen kan worden.

Belemmerd in hun dagelijkse doen en laten

Katten die te zwaar zijn, worden nog luier dan katten van nature al zijn. Normaal gesproken slapen katten zo’n twintig uur per dag, maar dikke katten komen het liefst helemaal niet meer van hun plek af. Dat is natuurlijk niet gezond. Ze kunnen niet goed springen en passen soms letterlijk niet meer door het kattenluik.

Geleidelijk afvallen

Als je denkt dat je kat te zwaar is, weeg hem dan in elk geval vóór je met een dieet begint. Dan kun je makkelijker zien of het dieet daadwerkelijk helpt. Afvallen moet bij katten altijd geleidelijk gebeuren: als je je kat echt laat vasten, kan er leververvetting ontstaan. Dat is levensbedreigend. Vraag altijd advies aan je dierenarts als je twijfelt over het gewicht, of als het afvallen niet lukt of juist te snel gaat.

Tips voor afvallen

  • Weeg voeding af op de keukenweegschaal, dan weet je precies hoeveel je geeft. In een maatbekertje geef je toch algauw meer dan je dacht.
  • Geef meerdere kleine porties verdeeld over de dag, op vaste tijdstippen.
  • Je kunt katten meer laten bewegen door het voer in een voerbal te doen, zodat je kat de bal moet laten rollen om eten te krijgen.
  • Het eten verspreiden over de trap, is ook een mooie manier om katten in beweging te krijgen.
  • Je kunt je kat ook meer laten bewegen door hem meerdere keren per dag even kort te laten spelen. In het begin zal je kat daar misschien weinig zin in hebben, maar de aanhouder wint. In dit artikel lees je meer tips.

Vraag onze dierenarts

Wil je je kat af laten vallen, of heb je andere vragen met betrekking tot gewicht? Vraag het onze dierenarts Kelly Kessen. Misschien heeft ze een praktische tip. Stuur ons een mail op info@raskattenwijzer.nl

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.