Franse bulldog met snuit. Veel gezonder!

Franse bulldogpup met snuitje
Een Franse bulldogoutcross met meer snuit!

Hoofdpijn , benauwdheid, hernia’s. Het zijn maar enkele van de problemen die honden met weggefokte snuiten dag en nacht ervaren. Fokker Linda Wouters van Kennel van de Love Boat kon het niet langer aanzien. Ze fokte haar Franse bulldogs terug naar een pijnvrij hondenleven. Met succes.

Wat voor dierenvriend ben je, vraagt Linda Wouters zich af, als je je hond zo laat lijden? Druk eens met vlakke hand je neus omhoog. Hoe voelt dat? Precies.

Linda zit al sinds 1992 in het vak. Ze fokte aanvankelijk katten maar knapte af op de ongezonde obsessie van mensen met het uiterlijk van hun huisdier. Bij de Franse bulldogs, waarin ze zich vervolgens specialiseerde, zag ze tot haar spijt hetzelfde gebeuren. ‘Mensen vinden het schattig als de hond grote ogen heeft en snurkende geluiden maakt. Ze willen er niet aan denken dat dit waarschijnlijk schele hoofdpijn en benauwdheid betekent.’

De fokker uit Julianadorp nam enkele jaren geleden het moedige besluit om de ongezonde rasstandaard lost te laten en haar eigen weg te gaan. De eerste Franse bulldogs met een iets langere snuit rennen nu blij door haar kennel. Sommige hebben zelfs een staart ontwikkeld. Net zoals vroeger.

Raszuiver

Linda behoort tot de voorhoede van een grote beweging die terug wil naar meer natuurlijk uiterlijk voor (huis)dieren. Vanzelf gaat dat helaas niet. In Nederland mag het dan sinds 2014 verboden zijn om dieren te fokken die last hebben van hun uiterlijk; kopen en verkopen mag nog steeds. Ook in en aan het buitenland. De meeste fokkers gaan daarom gewoon door met wat ze deden.

Wat Linda opvalt, is hoe gretig sommige vakgenoten zich beroepen op 'raszuiverheid. "Laatst werd ik op Facebook uitgemaakt voor bedrieger," zegt ze, "omdat mijn honden staarten hebben en dus geen raszuivere Franse bulldogs kunnen zijn. Dit is het soort onwetendheid dat je tegenkomt. Het zijn dezelfde fokkers die honden binnen hun eigen families blijven kruisen om de kenmerken te versterken waar mensen naar vragen. Hoe zuiver is dat?"

Pup Lexy met neus en met staart
Pup Lexy uit het outcrossnest van Linda Wouters.

Hondenshows en de Raad van beheer

Door de inteelt wordt niet alleen het ziekmakende uiterlijk in stand gehouden, ook groeit het risico op ziektes als kanker en epilepsie. Onbegrijpelijk, vindt Wouters, dat dit ondanks het verbod maar door kan gaan.

De rol van hondenshow is hierin onmiskenbaar, geeft ze aan. Hoe platter de snuit, hoe mooier men het vindt. En de internationale rashondenorganisatie FCI en haar Nederlandse vertegenwoordiging in de Raad van Beheer? Die doen hun best het dierenleed in stand te houden. "Het is een broeinest van belangen. Keurmeesters zijn vaak ook fokker en/of bestuurslid bij een andere rashondenclub. Een vriendenkliek die de regels aan zijn laars lapt en het hele speelveld beheerst. Voor macht, voor geld? Met dierenliefde heeft het in ieder geval niets te maken."

Outcross

Linda heeft er afstand van genomen. De echte beweging, denkt zij, zal van echte dierenvrienden moeten komen.

Van mensen die dieren in huis nemen. Denk na! zou ik hen toe willen roepen. Koop een gezonde hond met natuurlijke trekken! Dat scheelt je ook geld voor de behandeling van kwalen.

Van dierenartsen, die een rol hebben in de voorlichting.

Van bezoekers aan hondenshows. Kijk eens wat verder dan die snuit.

En van fokkers zelf. Stop met het bijdragen aan dierenleed, geef je honden lucht en ruimte.’

Dit laatste kan nu alleen nog maar door outcross, het kruisen met andere rassen die wel gezond zijn. Linda Wouters snapt dat dit tijd vraagt, en een andere manier van denken. Maar dat het moet, staat vast. En dat het kan, bewijst zij zelf.

outcross pup Franse bulldog Lennox
Pup Lennox: een Franse bulldogoutcross met neus én staart!

Meer lezen over waarom je vooral géén kortsnuitige hond moet kopen? Kijk op koopgeenkortsnuit.nl!

Deel dit artikel