Fokker van Golden Retrievers fokt door met drager van epilepsie

Golden Retriever

Niet alleen fokkers van Tollers en Sint Bernards zetten bewust dragers van epilepsie in: ook fokkers van Golden Retrievers maken zich er schuldig aan. Naar aanleiding van onze campagne “Stop epilepsie bij rashonden” meldden zich bezorgde eigenaren met hun ervaringen.

Reu Kiss Kiss, drager van epilepsie, werd toch weer vader

Met ouders die nakomelingen kregen met epilepsie mag volgens de wet niet worden doorgefokt. Halverwege 2016 was al bekend dat vader Kiss Kiss van ’t Keijsershof en moeder Vanilla Sky van ’t Keijsershof een nakomeling hadden verwekt met epilepsie (Queen). Dat betekent dat ze beide het epilepsie-gen dragen. Bovendien kreeg de zus van Kiss Kiss (Kate) maar liefst vier pups met epilepsie.

Epilepsie zit dus duidelijk in de familie. Het is overduidelijk dat Kiss Kiss en Vanilla Sky uit de fokkerij gehaald moeten worden. Met de reu Kiss Kiss is dat echter niet gebeurd. In november 2017 kreeg hij toch weer een nest, dit keer met de teef La Vida Loca. De hond Hot and Spicy die daaruit geboren werd, is nu fokteef.

Hot and Spicy van ’t Keijsershof is een fokteef met epilepsie in de lijnen

Via haar vader én via haar moeder heeft Hot and Spicy een grote kans het epilepsie-gen te hebben gekregen. Een kans van 50 procent dat ze het gen van vaderskant kreeg en een kans van 25 procent dat ze het gen van moederskant kreeg. 

Fokteef Hot and Spicy krijgt mogelijk zelf epilepsie

Niet alleen is er kans dat Hot and Spicy epilepsie heeft doorgegeven aan de pups die in maart geboren zullen worden, er bestaat zelfs kans dat ze zelf epilepsie krijgt. Ze is net twee jaar geworden en erfelijke epilepsie openbaart zich doorgaans pas op latere leeftijd.

Deze fokpraktijken zijn ronduit misdadig!

Heb je ook een dergelijke ervaring? Fokt jouw fokker door met dieren waarvan bekend is dat er epilepsie in de lijnen zit? Meld het ons!

Wil je helpen deze misdadige praktijken te stoppen? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)