Dier&Recht verdedigt vandaag 'zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed'-claim bij gerechtshof

Abri van Stoppen met Zuivel-campagne
Eén van de posters in oonze Stoppen met Zuivel-campagne

Vandaag dient het hoger beroep in onze Stoppen met Zuivel-campagne! Afgelopen zomer spande boerenactiegroep Agractie een kort geding aan tegen Dier&Recht. In die zaak verbood de rechter de poster met de tekst “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed”. Vandaag gaan we naar het gerechtshof Amsterdam om deze onbegrijpelijke uitspraak aan te vechten.

Voorlichtingscampagne

Met onze Stoppen met Zuivel-campagne roepen we consumenten op om geen zuivel meer te consumeren. Daarbij wijzen we, onder meer met een postercampagne in de publieke ruimte, op het verborgen dierenleed achter de zuivelindustrie. Op een van de drie posters uit de voorlichtingscampagne staat een kalfje in een kruiwagen afgebeeld met de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder.”

Wanneer is dierenleed ‘ernstig’ genoeg?

Boerenactiegroep Agractie ontkent niet dat kalfjes direct na de geboorte worden weggehaald bij hun moeder, maar vindt dat daarbij geen sprake is van ernstig dierenleed.

De rechter beoordeelde alleen het moment dat het kalf bij de moeder wordt weggehaald – en niet het leven zonder moeder dat daarop volgt – en vond dat dit inderdaad leed kan veroorzaken, maar dat wij dit niet ‘ernstig’ mogen noemen.

Hoger beroep

Dier&Recht ging in hoger beroep. Wij vinden dat de rechter volledig voorbijgegaan is aan het feit dat het opgroeien zonder moeder leed veroorzaakt. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het scheiden van koeien en kalfjes aantoonbaar gezondheids- en gedragsproblemen bij kalfjes veroorzaakt. De jonge dieren hebben meer last van bijvoorbeeld stress en diarree. Het sterftecijfer onder deze dieren is zelfs hoger.

Vrijheid van meningsuiting

Vandaag behandelt het gerechtshof Amsterdam ons hoger beroep. Wij voelen ons gesterkt door de verbijstering van de juridische wereld: de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt om het imago van de zuivelsector te beschermen. Een angstaanjagende ontwikkeling. De maatschappelijke discussie over zuivel die na het kort geding is opgelaaid, bewijst hoe belangrijk het is dat onze stem wordt gehoord in het publieke debat. We zien de zitting bij het hof met vertrouwen tegemoet. Het hof zal naar verwachting in januari uitspraak doen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de uitspraak!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!