Dier&Recht treft schikking met fokker Engelse Bulldogs

Engelse Bulldog

Engelse Bulldog - niet de hond uit het verhaal

De fokker van een Engelse Bulldog met de ernstige erfelijke aandoening elleboogdysplasie, zal de helft van de operatiekosten aan de eigenaar terugbetalen. Deze schikking trof Dier&Recht met de fokker.
 
Elleboogdysplasie
De baasjes van de pup, een Engelse Bulldog van nog geen half jaar oud, merkten al snel dat hun jonge hond wel erg rustig was. Ze liep mank en wilde nauwelijks nog lopen of spelen. De dierenarts constateerde dat er sprake was van elleboogdysplasie aan beide ellebogen.
 
Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor verschillende ernstige gewrichtsstoornissen aan de elleboog. De aandoening leidt tot kreupelheid, oftewel levenslang moeilijk lopen (chronisch mank lopen). De diagnose was dan ook een grote schrik voor de kopers.
 
Operatie en revalidatie
De hond had een kostbare operatie aan beide ellebooggewrichten nodig, waarbij afwijkend kraakbeen en losse stukjes bot worden verwijderd, gevolgd door revalidatie. Gelukkig twijfelden de baasjes niet, ze lieten de Bulldog opereren. De operatie is weliswaar geslaagd, maar helemaal klachtenvrij zal de hond nooit zijn. Ze zal altijd met enige regelmaat mank lopen. Ook staat nu al vast dat zij op enig moment in haar leven last zal krijgen van artrose (slijtage aan gewrichten).

 

Schikking Dier&Recht
Omdat de fokker ontkende dat er sprake was van een erfelijke aandoening en weigerde om mee te betalen aan de medische kosten, schakelden de kopers Dier&Recht in. Wij wezen de fokker erop dat de kopers er vanuit mochten gaan dat ze een gezonde hond kochten, en niet een hond die al op zeer jonge leeftijd mank ging lopen, nauwelijks nog wilde spelen en zelfs geopereerd moest worden.
 
De fokker erkende uiteindelijk dat er sprake was van een erfelijke aandoening, en stemde in met een schikking. Hierin werd vergoeding van de helft van de medische kosten toegezegd. De kwestie is daarmee afgedaan. 
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht